Fraudestrijd spijst concurrentiekracht

John Crombez, staatssecretaris voor Fraudebestrijding - Foto Belga ©BELGA

Tien procent van de opbrengst die de fraudestrijd jaarlijks extra oplevert, zal worden ingezet voor de versterking van de concurrentiekracht. Dat sprak de regering-Di Rupo af, blijkt uit de begrotingsnotificaties die De Tijd kon inkijken.

In die notificaties staat uitgeschreven wat de regering exact besliste bij de opmaak van de begroting. En vaak staan daarin goedbewaarde geheimen of leuke weetjes. Ook nu is dat het geval. Zo spraken de coalitiepartijen af om de zwarte economie in kaart te brengen.

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) dringt daar al langer op aan, omdat verschillende studies elkaar tegenspreken. Volgens de ene loopt ons land daardoor jaarlijks 6 miljard euro mis, volgens de andere 30 miljard. En dus moet de Hoge Raad van Financiën tegen 1 juli volgend jaar de zwarte economie in kaart brengen.

Ook wordt onderzocht wat de effectieve opbrengst van de fraudestrijd is. Crombez bevestigt dat de regering heeft afgesproken dat per 10 euro die gerecupereerd wordt uit de fraudestrijd, 1 euro terugvloeit naar bedrijven. Het geld komt boven op de ruim 500 miljoen euro lastenverlagingen die de regering plant.

Voor 2013 wordt de extra opbrengst uit fraudebestrijding geraamd op 220 miljoen euro. Dat betekent dat 22 miljoen euro extra naar concurrentiekracht kan vloeien. Maar als de werkelijke opbrengst van de fraudestrijd groter blijkt te zijn uit de ramingen van de Hoge Raad van Financiën, dan kan er meer geld voor worden uitgetrokken, zegt Crombez. Bovendien kan de regering beslissen het percentage van 10 procent op te trekken.

Volgens Crombez zullen de sectoren die zich inspannen om zwart geld te bannen, beloond worden. ‘Als de horeca bereid is een elektronisch kassasysteem in te voeren bijvoorbeeld, zijn wij bereid dat te financieren’, zegt hij. ‘Hetzelfde geldt voor het automatische registratiesysteem voor arbeiders in de bouw.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud