Fraudezaak 'Seghers' op weg naar verjaring

Voormalig topman Hendrik Seghers (nu 83). ©Emy Elleboog

Ruim elf jaar na het faillissement van Seghers Better Technology Group komt de miljoenenzaak vandaag voor de strafrechter in Mechelen. Maar het risico is groot dat de zaak verjaard is.

Op 13 september 2002 viel het doek over de milieutechnologiegroep Seghers Better technology Group, met hoofdzetel in Willebroek. Op dat moment zat oud-premier Jean-Luc Dehaene zelfs in de raad van bestuur.

Maar het parket van Mechelen koesterde al snel vermoedens dat er miljoenen euro’s van het bedrijf waren versluisd naar topman en stichter Hendrik Seghers. Vermoedelijk was ook de boekhouding vervalst met miljoenen euro’s aan fictieve kapitaalverhogingen.

Al in mei 2003 werd een onderzoeksrechter ingeschakeld om alles uit te pluizen. Maar pas in 2010 wist het parket een eindvordering op te stellen met de partijen die het wilde vervolgen. En pas vandaag, na een lange procedureslag voor de raadkamer, de kamer van inbeschuldigingstelling én het Hof van Cassatie, wordt de zaak ingeleid voor de Mechelse rechtbank van eerste aanleg.

Een magistraat van het Antwerpse parket-generaal zal het proces voeren omdat er bij het parket van Mechelen niemand nog te vinden is die het dossier heeft opgevolgd. De hamvraag is dan ook of de feiten niet hopeloos verjaard zijn. Met een verjaringstermijn van tien jaar en een faillissement dat al meer dan elf jaar geleden plaatsvond.

Jean-Luc Dehaene is nooit vervolgd in de zaak, maar wel negen andere hoofdrolspelers. Naast topman Hendrik Seghers (nu 83), die onlangs uitgebreid de pers haalde met zijn ‘memoires’, moet bijvoorbeeld ook het bekende bedrijfsrevisorenkantoor BDO Belgium en één van zijn stichters Frans Samyn op de beklaagdenbank plaatsnemen.

Net als de ex-voorzitter van de groep, John Cornillie, voormalig kabinetschef van Vlaams minister-president Luc Vanden Brande en ex-bestuurder bij onder andere Belgacom, GIMV, Van Lanschot Bankiers België en Arcopar. Ook Michel Berges, ex-voorzitter van het groenestroombedrijf Thenergo en ex-bestuurder van Fortis, Belgolaise en Bank Degroof, moet vandaag terecht staan.

Door het faillissement van Seghers Better Technology Groep in 2002 verloren 253 mensen hun job. De groep werd overgenomen door de Singaporese groep Keppel. Het parket van Mechelen had zich destijds voorgenomen de zaak beperkt te houden en snel af te handelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud