Advertentie
Advertentie

Galant eist duidelijkheid over voorzitter NMBS

©Mediafin

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) vraagt een analyse van de werking van de diensten van Jean-Claude Fontinoy, voorzitter van de raad van bestuur van de NMBS. Hij komt in het vizier wegens zijn bemoeienissen in de vastgoeddossiers van de spoorgroep.

‘Ik heb aan de NMBS een analyse gevraagd van de samenstelling van de cel rond de voorzitter van de raad van bestuur, Jean-Claude Fontinoy.’ Dat meldde Galant gisteren in de Kamer. Ze wil weten wie precies voor Fontinoy werkt en waar zijn diensten allemaal aan werken.

Brief

De stap van Galant is een gevolg van de verbeten strijd die Fontinoy (foto) met NMBS-topman Jo Cornu uitvecht. Cornu schreef onlangs in een brief aan Fontinoy dat hij diens bemoeienissen met de dagelijkse werking van het bedrijf beu is. Fontinoy staat erom bekend dat hij zich actief bezighoudt met de vastgoeddossiers van de NMBS.

Minister Galant wil weten wie precies voor Jean-Claude Fontinoy, voorzitter van de raad van bestuur van de NMBS, werkt en wat die mensen allemaal doen.

Cornu stelde zich vragen bij de rechtstreekse bemoeienissen van Fontinoy in een dossier van Eurostation, een vastgoeddochter van de NMBS. Die broedde op plannen voor de ontwikkeling van stations in India. Volgens Cornu moeide Fontinoy zich rechtstreeks in het dossier via de Belgische ambassade in India.

Auditbureau

Cornu wil in het kader van een sanering bij het zwaar verlieslatende spoorbedrijf wieden in het kluwen van vastgoedfilialen die rond de NMBS cirkelen. Maar daarbij botst hij op Fontinoy. Hoewel die een vertrouweling is van MR-vicepremier Didier Reynders en dezelfde partijkleur heeft als Galant, steunt de minister Cornu. Fontinoy en Galant praten ook niet meer met elkaar.

Galant herhaalde dat er een externe audit komt naar een aantal dossiers, zoals de vastgoedfilialen en de financiële stromen die daar een gevolg van zijn. Er loopt een procedure om een auditbureau aan te stellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud