Game over voor noodregering, Vivaldi weer in beeld

Premier Sophie Wilmès bracht zaterdag een bezoek aan een volgeladen distributiecentrum van Colruyt om de bevolking te sensibiliseren dat hamsteren niet hoeft. Haar job is de inzet van powerplay tussen de partijen. ©BELGA

Er komt geen noodregering rond PS en N-VA om de coronacrisis aan te pakken. Paul Magnette (PS) slaat de deur opnieuw dicht en wil de huidige restregering vanuit de oppositie steunen. Ook de groenen zeggen die steun toe. De druk ligt nu weer bij CD&V, Open VLD en sp.a.

'We maken een wereldwijde crisis mee, onze enige prioriteit is nu om het coronavirus te bestrijden’, maakte PS-voorzitter Paul Magnette vanmiddag op de Franstalige tv-zender RTL duidelijk wat al van 's morgens in de lucht hing. ‘Alle onderhandelingen over politieke noodregeringen zijn tijdverlies. De huidige regering neemt alle nodige maatregelen.’

Het voorstel van N-VA-voorzitter Bart De Wever om samen een noodregering voor één jaar te vormen met hemzelf aan het hoofd ervan, valt niet te slikken voor de PS. Magnette doet dat af als een 'instrumentalisering van de crisis om de N-VA-belangen te garanderen.' Bij MR klinkt dezelfde taal. 'We hebben nood aan een stabiele regering, niet aan maandenlange onderhandelingen. Ik juich de steun van PS en Ecolo daarvoor toe', zei voorzitter Georges-Louis Bouchez ook op RTL.

Steun van groenen

Want plots komen de groenen weer in beeld. Terwijl de PS eerder nog aanstuurde op het laten zitten van de huidige restregering met steun van socialisten en N-VA vanuit de Kamer, lijkt ook dat niet meer het voorkeurscenario. Ook de groenen zijn mee aan boord om steun te leveren vanuit de oppositie, laten Magnette en Bouchez verstaan. Dat bevestigde voorzitter Jean-Marc Nollet in dezelfde televisiestudio's. Het lijkt er dus op dat Magnette en Bouchez zondagvoormiddag van de onderhandelingstafel naar de groenen zijn getrokken. Volgens bronnen werden CD&V en sp.a daar niet eens van verwittigd.

En zo komt er toch weer een soort Vivaldi-piste op tafel, zij het dan in een andere vorm: liberalen en CD&V in de regering, socialisten en en groenen in het parlement. Een verlenging van de lopende zaken als het ware, met steun van links. 

Daarmee komt de druk weer volledig op CD&V, sp.a en Open VLD te liggen. Vooral CD&V weigerde maandenlang om te praten over een regering zonder Vlaamse meerderheid en zonder de grootste partijen van beide taalgroepen aan boord. Ook Open VLD leek de voorbije dagen mee in het verhaal van een noodregering rond PS en N-VA. Kandidaat-voorzitter Egbert Lachaert maakte ook al meermaals duidelijk dat hij niet warm loopt voor een Vivaldi-regering. 

In principe zouden de voorzitters van N-VA, PS, MR, CD&V, Open VLD en sp.a deze namiddag weer samenkomen bij de koninklijke opdrachthouders Patrick Dewael en Sabine Laruelle om verder te spreken. Het is nu nog maar de vraag of dat doorgaat. Deze voormiddag zaten de sherpa's bijeen om het over de inhoud te hebben, maar die werden 's middags weer naar huis gestuurd. 

De dynamiek die donderdag ontstaan was rond een noodregering met PS en N-VA kreeg vrijdag al een ferme knauw toen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zich begon te verzetten tegen een wissel aan de top van de federale regering. Hij vindt dat interim-premier Sophie Wilmès (MR) de coronacrisis uitstekend aanpakt en ziet geen enkele reden om nu het roer helemaal om te gooien. Bouchez speelde het spel keihard. 'Er ligt een pakket steunmaatregelen klaar voor de ondernemingen die getroffen zijn door corona. Desnoods leggen we dat maandag ter stemming voor in de Kamer en dan moet de rest maar zien of ze dat stemmen of niet.' En zondagmiddag maakte Bouchez zijn positie nog eens duidelijk op Twitter. 'Wilmès is op post en blijft dat om de crisisbeheersing niet te destabiliseren. Het zou te gek zijn om nu te veranderen.'

PS-voorzitter Magnette, die vrijdag een hele dag in een tweestrijd met Bouchez verwikkeld was over het formateurschap van zo'n nieuwe noodregering en over wie naar de Zestien mag, ging daar zaterdagavond in mee. 'Het momentum is weg. De zetelende regering heeft coronamaatregelen in gang gezet, heeft zijn experten en zijn netwerk. Je kan toch nu niet minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gaan vervangen. Je kan toch nu niet gaan bezig zijn met nieuwe ministers aanduiden en kabinetten bemannen', vernam De Tijd al zondagmorgen bij de PS.

Artikel 195 weer

Maar de bocht van de PS -en van de MR- heeft niet alleen met de coronacrisis te maken. Zoals de voorbije negen maanden ettelijke keren is gebeurd, heeft de PS opnieuw schrik gepakt om met de N-VA in zee te gaan. Intern komt er vooral vanuit de Brusselse afdeling zwaar weerwerk. Dat De Wever bijvoorbeeld een noodregering voor één jaar voorstelt, vindt de PS te riskant. 'Wat als de crisis 3 jaar duurt, wat gaan we dan doen?' En er blijkt ook weer een communautaire angel te zijn. Volgens Franstalige bronnen zou N-VA van het artikel 195 van de grondwet voor herziening vatbaar willen verklaren. Dat zou dan betekenen dat de grondwet op het einde van de komende regeringstermijn zou opengesteld worden voor een verregaande staatshervorming. Ook voor de MR kan daar geen sprake van zijn. 

Volgens de N-VA speelde er nog een ander argument: dat de liberalen te veel ministerposten verliezen in het scenario van een noodregering. Er zou namelijk een voorstel op tafel gelegen hebben om naar een kabinet van 10 ministers te evolueren, vijf voor elke taalgroep. 

De vraag is nu of het voorstel van PS en MR de steun krijgt van de Vlaamse partijen. Indien niet, dan staan we opnieuw even ver als op 27 mei 2019, de dag na de verkiezingen. Maar voor de Vlaamse partijen is het niet evident om het bord weer af te vegen. Het zou het gezichtsverlies te veel kunnen zijn voor de voltallige politieke klasse. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud