'Gasfactuur deze maand helft duurder'

Foto Photo News

Door het koude weer in maart en de stijging van de gasprijs met 20 procent zal de gasfactuur deze maand ongeveer 50 procent hoger zijn dan in maart 2012. Dat zegt professor Johan Albrecht, energiespecialist van de UGent, maandag in Het Nieuwsblad.

Aan particuliere klanten werd al 38 procent meer gas geleverd dan in maart vorig jaar. En dan is de venijnige winterprik van afgelopen weekend daarin nog niet berekend.

Fluxys tekende zaterdag een gasverbruik op van 766 gigawattuur (GWh), bijna het dubbele van vorig jaar (428 GWh). Voor zondag werd een verbruik van 711 GWh verwacht.

Wie met stookolie verwarmt, kreeg de rekening al gepresenteerd. Honderden particulieren moesten de afgelopen weken extra mazout inslaan.

Radijzen

De late winterprik van afgelopen weekend doet niet alleen de energiefactuur aandikken, maar maakt ook groenten fors duurder. Onder meer aardappelen, radijzen en bloemkool zullen dit voorjaar tot een derde duurder zijn, schrijft Het Laatste Nieuws maandag.

'De boeren hadden twee weken geleden, toen het enkele dagen warm was, al honderden hectaren van deze gewassen ingezaaid, maar door de onverwacht hevige vrieskou is dit allemaal kapot', zegt landbouwexpert Luc Busschaert. Deze verliezen zullen gecompenseerd worden in de prijs.

'Aardappelen zullen de absolute recordprijs van vorig jaar met ongeveer 10 procent overschrijden. De frieten zullen weliswaar niet duurder worden: de frituristen hebben immers nog een grote voorraad diepvriesfriet.'

Voor sluimererwten verwacht Busschaert een prijsstijging van 25 procent. Vroege sla, bloemkool, spinazie en radijzen zullen liefst een derde duurder worden, asperges 20 procent en aardbeien 10 tot 15 procent.

Zelfs vlees kan enkele procenten duurder worden, denkt de expert. De koeien kunnen immers niet op de wei omdat er geen gras is, zodat de boeren meer krachtvoer moeten geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud