GDF Suez krijgt offshore troostprijs in België

Bron: Photo DOC

Een consortium met Electrabel, dochter van de Franse energiereus GDF Suez, staat op een zucht van de concessie voor de bouw van het zevende en laatste offshore windpark in ons land. Dat is een opsteker voor GDF Suez dat in de aanbesteding voor de Franse offshore windparken bij alle projecten uit de boot viel wegens te duur.

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) heeft nog geen beslissing getekend over de toewijzing van de laatste concessie voor een megawindpark in het Belgische deel van de Noordzee. Maar het advies van de administratie Energie geeft het project Mermaid van Otary en Electrabel wel de beste punten. De krant Le Soir schrijft dat Wathelet het advies van zijn administratie zal volgen.

Dat betekent dat er champagne kan ontkurkt worden op minstens 10 plaatsen. Mermaid is immers een samenwerking van een grote groep bedrijven. Hoofdaandeelhouder Otary is op zijn beurt een consortium van 8 Belgische groepen die nu al betrokken zijn bij het C-Power windpark of andere concessie die eerder werden toegewezen. 

Otary bestaat uit de Oostendse groenestroomproducent met beursambities Electrawinds, het gemeentelijke groenestroombedrijf Aspiravi, de bouw- en baggergroep DEME en twee gelieerde vehikels Rent-A-Port en Power@Sea, de investeringsholding van Vlaamse gemeenten Z-Kracht en de Waalse publieke holdings SRIW en Socofe. Johan Vande Lanotte (sp.a) was een tijdlang voorzitter van deze grote Belgische offshorekoepel, maar nam ontslag voor hij minister van Noordzee werd. 

De andere aandeelhouder, 's lands grootste stroomproducent Electrabel, krijgt na meer dan tien jaar proberen eindelijk uitzicht op zijn eerste Belgische offshore windpark. Naar schatting zal het project van tientallen windturbines en meerdere honderden megawatts meer dan een miljard kosten.  

Frankrijk

Op het Parijse hoofdkantoor van Electrabel-eigenaar GDF Suez is het binnenhalen van een gedeeltelijke Belgische concessie een troostprijs. Bij de toekenning van de eerste Franse concessies enkele weken geleden haalden consortia rond het Franse EDF en het Spaanse Iberdrola alles binnen. GDF Suez bleef met lege handen achter omdat zijn offertes te duur waren. Opmerkelijk is dat het zelfs geen concessie kreeg voor een locatie waar het de eerste bieder was, wegens te duur.

Mermaid was in een strijd gewikkeld om de concessie met het consortium Northwester rond het team achter het offshorepark Belwind, aangevuld met partijen als retailgroep Colruyt, Frère-holding NPM, ingenieursbureau TPF en Wagram Invest. Volgens Le Soir zou er toch een mogelijkheid zijn dat Northwester zou betrokken worden bij Mermaid.   

Wathelet bevestigde recent ook de concessie van een eerdere concessie aan Seastar (Otary). Die was geschorst na een klacht van een concurrent. Daarmee zijn alle concessies van de huidige zone die voorzien is voor windparken toegewezen. Er bestaan echter plannen om nog een tweede offshorewindzone te gaan toewijzen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud