Geen akkoord over zware beroepen

©Photo News

De vakbonden en werkgevers zijn er niet uitgeraakt voor welke 'zware beroepen' een vervroegd pensioen mogelijk wordt.

Na bijna twee jaar onderhandelen, is het overleg tussen vakbonden en werkgevers definitief opgeblazen. Op een finale bijeenkomst van het Nationaal Pensioencomité maandag, werd geen overeenkomst bereikt over de zware beroepen.

De regering had aan de sociale partners gevraagd om een advies uit te werken over de criteria van een zwaar beroep. Wie in zo'n beroep werkt, zou vroeger op pensioen kunnen.

Mensen die in een zwaar beroep werken, zouden vroeger op pensioen kunnen.

Maar omdat de bonden en werkgevers het niet eens geraken, zullen ze nu een verdeeld advies overmaken aan de regering, waarin beide kampen bij hun eigen standpunt blijven. 

Volgens de vakbonden wilden de werkgevers enkel jarenlang nachtwerk als zwaar beroep erkennen. De werkgevers verweten de bonden dan weer dat ze zowat elk beroep als zwaar wilden bestempelen.

Regering moet nu beslissen

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) laat in een reactie aan persagentschap Belga weten dat hij voor het einde van het jaar zelf een voorstel over de zware beroepen op de regeringstafel zal leggen. Naar verluidt zou hij mikken op de middenweg, waarbij hij verder gaat dan het erkennen van enkel nachtarbeid als zwaar beroep, maar minder ver dan de 84 criteria voor zware beroepen die de bonden willen.

De Waalse liberaal zou van plan zijn enkel objectief meetbare criteria te laten meetellen. Bovendien wil hij vermijden dat werkgevers worden opgezadeld met extra administratieve lasten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud