Geen Belgische militairen naar Congo

Ontslagnemend federaal premier Yves Leterme (CD&V).

België stuurt geen militairen naar Congo voor het défilé ter gelegenheid van 50 jaar Congolese onafhankelijkheid. Dat bevestigde ontslagnemend federaal premier Yves Leterme (CD&V) zondag.

'Op 19 mei, zo'n maand geleden, nam de federale regering de beslissing nam geen Belgische militairen naar Congo te sturen voor het defilé ter gelegenheid van vijftig jaar Congolese onafhankelijkheid', zei aftredend premier Yves Leterme zondag op de VRT-radio.

'Die uitnodiging dateerde van voor de uitnodiging aan het staatshoofd en zodra de uitnodiging aan het staatshoofd was gericht, leek ons die andere minder aan de orde', verduidelijkte Leterme.

Koning

Alleen de koning en de koningin gaan samen met premier Leterme naar Congo om op 30 juni de festiviteiten ter gelegenheid van 50 jaar Congolese onafhankelijkheid bij te wonen.

De eerste minister is niet van oordeel dat het wegblijven van de Belgische militairen een belediging is voor Congo. Het feit dat het vorstenpaar en de premier gaan is volgens hem 'een blijk van respect voor Congo'.

De Crem

De partij Groen! reageerde al tevreden op de beslissing van de federale regering om geen Belgische militairen naar de Congolese onafhankelijkheidsviering te sturen op 30 juni. Volgens de groenen is ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) teruggefloten door de regering.

Groen! verzette zich de afgelopen maanden tegen een Belgische deelname aan het militaire defilé in Congo. De partij verwees naar de slechte reputatie van het Congolese leger. 'De druk van ngo's en oppositiepartijen zoals Groen! heeft blijkbaar toch iets uitgehaald', zei Wouter De Vriendt van Groen! zondag.

Voorstander

De Vriendt wijst erop dat Defensieminister De Crem zich in het parlement altijd een groot voorstander getoond heeft van het gezamenlijk defileren van Belgische en Congolese militairen. Even was er zelfs sprake van het uitnodigen van het Congolese leger op onze nationale feestdag op 21 juli.

'Dat de regering anders heeft beslist, betekent dat Pieter De Crem teruggefloten werd. Wellicht werd de bekendmaking van deze beslissing uitgesteld, om een blamage voor Pieter De Crem vlak voor de verkiezingen te vermijden', voegde De Vriendt eraan toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud