Geen btw op schenkingen aan ziekenhuizen

Een aantal Belgische stokerijen produceert tijdelijk ontsmettingsalcohol. ©Wouter Van Vooren

Bedrijven die medische hulpgoederen schenken aan ziekenhuizen worden vrijgesteld van btw. Dat heeft de federale regering beslist.

De coronacrisis wekt veel solidariteit en creativiteit op bij de ondernemers. Bedrijven schenken hun voorraden van medische hulpgoederen weg aan ziekenhuizen of gooien zich op de productie ervan om tekorten aan te vullen. Denk aan de stokerijen die ontsmettingsalcohol produceren.

'Ze hoeven zich geen zorgen meer te maken over de extra kosten', kondigt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) aan.

Beroepskosten

'Een gift van medische hulpgoederen aan zorginstellingen geeft geen aanleiding tot de opeisbaarheid van btw.' In normale omstandigheden kan btw alleen worden afgetrokken bij de verkoop van goederen en niet bij een schenking. Dat wordt nu aangepast. 'Wie tijdelijk extra kosten maakt voor bijvoorbeeld de productie van medische hulpgoederen, kan die ook inbrengen als beroepskosten', zegt De Croo. 

Minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD), aangesteld als coördinator van een taskforce voor medische hulpgoederen, reageert tevreden. 'Dankzij die maatregel wordt solidariteit niet financieel afgestraft.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud