Geen militairen meer op straat tegen zomer

Militairen op patrouille in de Joodse buurt in Antwerpen. ©ANP

‘Tegen de zomer van 2021 is het gedaan met de militairen op straat’, zegt de stafchef van het leger, admiraal Michel Hofman.

Hij heeft er alle vertrouwen in dat minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) daar werk van zal maken. Er ligt een stappenplan op de regeringstafel om het aantal militairen tegen de zomer terug te brengen van minder dan 300 naar nul. Zelfs voor de beveiliging van plekken met een verhoogd risico, zoals ambassades en de Joodse wijk in Antwerpen, zal er geen beroep meer worden gedaan op militairen, zegt Hofman.

Het is politiek een delicaat dossier, bleek eerder. Toen het voornemen van de regering-De Croo bekend werd om de militairen uit het straatbeeld te halen, maakten de N-VA en het Vlaams Belang daar stampei over. Volgens de oppositie is de federale politie niet klaar om die bewakingstaken over te nemen. Daarna volgden dan nog terroristische aanslagen in Frankrijk en werd een potentiële terreurdreiging in Eupen onschadelijk gemaakt, waardoor het debat over de militairen op straat nog delicater is geworden.

Volgens de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) kan de politie de bewakingsopdrachten nog altijd niet overnemen van Defensie op plaatsen waarvoor terreurniveau 3 geldt, zoals Joodse doelwitten. ‘De federale regering zou ons dus in de steek laten met die beslissing. Net nu er weer een opstoot is van islamistisch geweld dat vaak tegen religieuze doelwitten gericht is’, zegt De Wever.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud