interview

'Geen nieuwe discussies over belastingen'

‘De discussie over een derde taxshift ga ik echt niet aangaan', zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt. ©BELGA

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft geen zin om in deze legislatuur nog een derde taxshift te onderhandelen. CD&V-vicepremier Kris Peeters had daarop gealludeerd.

Peeters liet vrijdag in De Tijd verstaan dat het akkoord over de taxshift voor hem geen eindpunt is. ‘De dual income tax moet er komen. Er moet nu gekeken worden welke stappen we daarin kunnen doen’, zei hij.

Bij de dual income tax, die CD&V tijdens de gesprekken over de taxshift op tafel legde, worden inkomsten uit arbeid en inkomsten uit vermogen aan eenzelfde tarief belast. Van Overtveldt maakt duidelijk dat hij in principe niet tegen zo’n belastingsysteem is, maar dat hij geen zin heeft om daar deze legislatuur nog over te spreken.

'Genoeg werk op de plank'

‘Ik zou er heel sterk voor willen pleiten om de tax shift én alle structurele hervormingen eerst uit te voeren en geen nieuwe discussies te voeren. Er ligt werk genoeg op de plank’, zegt Van Overtveldt in een interview dat zaterdag in De Tijd verschijnt. ‘De discussie over een derde taxshift ga ik echt niet aangaan.’

Van Overtveldt laat ook verstaan dat hij zich weinig aantrekt van de kritiek op de taxshift. Volgens de vakbonden laat de regering de grote vermogens te weinig bijdragen, de beleggersverenigingen zijn dan weer kwaad over de invoering van een speculatietaks voor wie binnen de zes maanden aandelen aankoopt en verkoopt.

‘Als zowel de beleggersverenigingen als de vakbonden kwaad zijn kan ik enkel concluderen dat het een evenwichtig akkoord is’, meent de minister van Financiën.

U leest  het volledige interview met minister van Financiën Johan Van Overtveldt in onze zaterdagkrant.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud