Geen nieuwe indexsprong voor partijdotaties

N-VA-Kamerlid Sander Loones diende mee een voorstel in om de partijdotaties volgend jaar niet te indexeren. ©Photo News

Het voorstel van de N-VA om de partijdotaties volgend jaar opnieuw niet te indexeren heeft het niet gehaald. De regering-De Croo loopt een besparing van 634.000 euro mis.

Het is niet voor het eerst dat de partijdotaties de inzet zijn van een partijtje armworstelen in de politieke arena. Dat de politieke partijen zichzelf zoveel belastinggeld toekennen, ligt gevoelig in de Dorpsstraat. Zelfs al moet dat een schimmige financiering vanuit de bedrijfswereld voorkomen.

Bij de parlementaire bespreking van de begroting voor volgend jaar diende de N-VA vanop de oppositiebanken een amendement in om de partijdotaties te bevriezen, zoals voor dit jaar met de steun van de liberalen is gebeurd. Door de partijdotaties niet te indexeren kon de regering-De Croo een besparing van 634.000 euro realiseren, berekenden de N-VA-Kamerleden Wim Van der Donckt en Sander Loones. Maar de meerderheid volgde niet.

32,4 miljoen
partijdotaties
Door de indexering zullen de partijdotaties volgend jaar stijgen tot 32,4 miljoen euro.

Het gevolg is dat de partijdotaties volgend jaar opnieuw stijgen tot maar liefst 32,4 miljoen euro. De dotaties worden per uitgebrachte stem berekend. Vandaar dat de kassa vooral rinkelt bij de grootste partij, de N-VA, die er financieel dan ook warmpjes bijzit.

Daar komt geregeld kritiek op, maar in 2013 stemde de N-VA in de Kamer nog tegen een uitbreiding van de partijdotaties. Die uitbreiding kwam er wel, mede dankzij de steun van Groen. Voor de Vlaams-nationalisten mag er gerust een rem worden gezet op de partijdotaties. De N-VA wil nu een wetsvoorstel indienen om de indexering te schrappen uit de wet van 4 juli 1989.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud