Advertentie

'Geen oplossing voor Arco-spaarder mogelijk'

Heel wat burgers zijn geld kwijt aan Arco en hopen nog steeds op een oplossing. ©BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn Open VLD-collega Gwendolyn Rutten vrezen dat geen oplossing kan worden gevonden voor de gedupeerde Arco-coöperanten die de juridische toets kan doorstaan.

'Ik ben zelf Arco-spaarder', gaf De Wever zondag toe in 'De zevende dag' op Eén, 'maar ik reken er niet meer op.' De regering kondigde eerder aan een oplossing te willen zoeken voor de coöperanten. Het probleem is dat die groen licht moet krijgen van Europa omdat het mogelijk om verboden staatssteun gaat.

CD&V-voorzitter Wouter Beke noemde het zondag 'van algemeen belang' dat een oplossing wordt gevonden. Zijn N-VA-collega De Wever gaf aan loyaal te willen blijven aan het regeerakkoord en een oplossing te steunen, maar gelooft niet dat die er komt omdat ze de juridische toets niet zal doorstaan. 'Men zal vroeg of laat moeten toegeven dat het geld gewoon weg is', aldus De Wever. 'Ik vrees dat we de oplossing nooit zullen vinden.'  

'Ik vrees er ook voor', trad Open VLD-voorzitster Rutten hem bij. Ook zij wil de gemaakte afspraken nakomen en een oplossing uitwerken. 'Maar wat we afgesproken hebben, is dat die oplossing de juridische toets van Europa moet doorstaan'.

Het is niet de eerste keer dat in de regering getwijfeld wordt of een oplossing haalbaar is voor Europa. Maar door de kwestie zo openlijk in vraag te stellen, halen De Wever en Rutten opnieuw de geloofwaardigheid van CD&V onderuit, wat de sfeer in de regeringsploeg niet ten goede zal komen.

Belfius

Ondertussen blijft de politiek gekoppelde beursgang van Belfius geblokkeerd, wat Rutten betreurde. Ook De Wever stelde dat al '600 miljoen euro van de beurswaarde is verdampt'. CD&V-voorzitter Beke is het daar niet mee eens. 'De bank is gekocht voor 4 miljard euro en is nu het dubbele waard. Als we ervoor zorgen dat de Arco-regeling rond is, dan zal de bank nog meer waard zijn.'

Op de oppositiebanken is het voor John Crombez (sp.a) duidelijk dat 'er geen Arco-regeling komt'. Groen-voorzitster Meyrem Almaci laakte dat de regeringspartners 'drie jaar geleden boven de schaduwen van hun partijen zouden gaan staan', maar nog steeds niets uit de bus is gekomen.

De 800.000 coöperanten van Arco, de toenmalige financiële arm van de christelijke arbeidersbeweging, zagen hun investering in rook opgaan ten tijde van de ondergang van Dexia in 2011. De regering-Leterme dokterde toen een waarborgregeling uit, maar die bleef juridisch niet overeind.

Bij de zoektocht naar een oplossing wordt steevast naar beweging.net gekeken om een duit in het zakje te doen. Beweging.net is de opvolger van het ACW. 'Er is volgens ons nog altijd geen nieuws vanuit Europa', reageert voorzitter Peter Wouters. 'Wij blijven dus rekenen op een oplossing voor de coöperatieve aandeelhouders, zoals beloofd door de regering.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud