Advertentie

Geen sociaal akkoord bij Belgisch spoor

Concrete acties hebben de spoorvakbonden nog niet gepland. ©BELGA

De vakbonden bij de NMBS hebben voor de tweede keer een voorstel van sociaal akkoord, met de loon- en arbeidsvoorwaarden voor 2021-2022, verworpen.

Er is geen sociaal akkoord bereikt bij het spoor. Tijdens een bijeenkomst van het sturingscomité lieten de vakbonden ACV Transcom, ACOD Spoor en VSOA Spoor aan de directie weten dat ze het protocol van sociaal akkoord opnieuw afwijzen. Ze hadden dat begin juli ook gedaan. Volgens de vakbonden is sindsdien weinig veranderd.

Concrete acties hebben de vakbonden nog niet gepland. VSOA laat wel weten dat binnenkort over volgende stappen wordt beslist. 'We zullen geen enkele twijfel laten over onze vastberadenheid om de terechte eisen van de spoorlieden te laten horen', stelt de vakbond.

De socialistische vakbond ACOD Spoor ijverde voor voldoende statutaire aanwervingen, een degelijke loonsverhoging voor iedereen en maatregelen voor het welzijn van de mensen. Maar 'de directie blijft doof voor de verwachtingen van het voltallige spoorpersoneel', klinkt het.

De vakbond wijst er nog op dat er door opeenvolgende besparingen te weinig operationeel personeel is, waardoor de werkdruk steeds hoger wordt en bijvoorbeeld niet alle verlofdagen kunnen worden toegekend, met ook gevolgen voor het privéleven van de werknemers.

Delicate financiële positie

De spoorbedrijven NMBS, Infrabel en HR Rail betreuren dat geen sociaal akkoord is bereikt. Ze zeggen dat ze streefden naar een akkoord dat 'het beste evenwicht vormt tussen een beter welzijn en een hogere koopkracht van alle medewerkers, de noden van de klanten, en de toekomst van de entiteiten in deze bijzonder uitdagende context'.

Met dat laatste doelen ze op onder meer de coronacrisis, die 'de entiteiten van de Belgische spoorwegen in een delicate financiële positie' bracht. Nieuwe werkgewoontes (lees: meer thuiswerk) 'kunnen de situatie nog kwetsbaarder maken'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud