Geen strategische stroomreserve deze winter

©REUTERS

Voor de komende winter wordt er geen strategische stroomreserve aangelegd. Dat maakte energieminister Marie Christine Marghem vrijdag bekend.

Omdat het er niet naar uitziet dat er een stroomtekort ontstaat, hoeft ons land deze winter geen extra reservecapaciteit te activeren. Dat heeft federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) beslist. Ze volgt daarmee het advies van de Algemene Directie Energie van de FOD Economie, die een studie van de hoogspanningsnetbeheerder Elia analyseerde.

Als de strategische reserve geactiveerd wordt, kunnen verouderde elektriciteitscentrales die op het punt staan te sluiten uitzonderlijk uit de mottenballen gehaald worden. Voor de komende winter is dat niet nodig omdat er vier grote kernreactoren beschikbaar zijn. Daarnaast is er een nieuwe interconnectie met Groot-Brittannië operationeel die samen met de reeds bestaande interconnecties met Frankrijk en Nederland voldoende capaciteit biedt om elektriciteit te importeren.

Bevoorradingszekerheid

Ook vorig jaar besliste Marghem dat er geen strategische reserve nodig was, maar kort na die beslissing doken er verschillende problemen op in de kerncentrales.

Ook vorig jaar besliste de minister dat er geen strategische reserve nodig was, maar kort na die beslissing doken verschillende problemen op waardoor uiteindelijk zes van de zeven kerncentrales stillagen. Inderhaast moest toen allerlei extra capaciteit bijeen gezocht worden, zoals dieselgeneratoren en verouderde gascentrales. Er werd zelfs bekeken of er stroomboten, drijvende gascentrales, moesten worden ingeschakeld op de Schelde om te verzekeren dat het licht kon blijven branden.

Door de sluiting van de kerncentrales dreigt het probleem van de stroombevoorrading de komende jaren heel prangend te worden. Elia becijferde dat al in 2023 grote bevoorradingsproblemen dreigen als met Doel 3 en Tihange 2 de eerste Belgische kerncentrales sluiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud