Advertentie
Advertentie

'Geen tijd meer om leerlingen te begeleiden'

©Photo News

De Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) kreunen onder de druk van de extra taken en ­bijkomende administratieve last.

Voor de dagelijkse studiebegeleiding of preventie­taken hebben ze nog amper tijd. 'Onze medewerkers zitten op hun tandvlees', zeggen de CLB-koepels in de kranten van Mediahuis.

De voorbije jaren kregen de CLB's heel wat extra taken. Vooral de invoering van het M-decreet en het decreet Integrale Jeugdhulp leidt tot veel meer administratief werk en daar zijn volgens de CLB's de leerlingen de dupe van.

De CLB's moeten bovendien besparen én zijn hun middelen (lees: geen extra werkkrachten) al sinds 2000 bevroren. En dat terwijl niet alleen hun takenpakket is uitgebreid, maar ook het aantal leerlingen de voorbije jaren flink is toegenomen.

'Het wordt moeilijk om de scholen nog te helpen bij de dagelijkse problemen', zegt Annelies De Graeve, woordvoerster van de koepel voor Vrije Centra voor Leerlingenbegeleiding (VCLB). 'Individuele dossiers slepen langer aan', bevestigt ook Dries Vandermeersch, voorzitter van de CLB-koepel van het Gemeenschapsonderwijs (Go!). 'Een aantal kinderen konden we vroeger vlot doorverwijzen, nu botsen we op aanzienlijke wachtlijsten in de jeugdhulp.'

De CLB's roepen onderwijs­minister Hilde Crevits (CD&V) op om de begeleiding grondig te evalueren en eenvoudiger te maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud