Geen vakbondsfront voor staking 22 april

©BELGA

De christelijke vakbond ACV neemt op 22 april niet deel aan de door de socialistische overheidsbond ACOD geplande nationale staking in de openbare sector. De vakbond wil het overleg alle kansen geven.

Op 22 april staakt de socialistische overheidsvakbond ACOD tegen de verschillende regeringen van het land. Volgens de vakbond is het 'geen politieke staking', maar wel een staking tegen hun werkgever, de overheid, en de besparingen bij de overheidsdepartementen. Ook de 'aanvallen' op de pensioenen en de statuten van de ambtenaren liggen onder vuur. 

Die staking zal geen eensgezinde staking ziijn. De ACOD had de andere overheidsbonden, zowel de betreffende ACOD-centrales en de liberale VSOA-bond, uitgenodigd om deel te nemen aan de actie. Beiden zien af van de staking. De christelijke overheidsvakbond vraagt wel dat op korte termijn concrete stappen worden gezet, en dat er bijvoorbeeld een sociaal akkoord tot stand komt in de openbare sector. 

Begrotingscontrole

Het is ook nog geen voldongen feit dat het ACOD op 22 april effectief enkele cruciale overheidsbedrijven platlegt. ACOD-voorzitster Chris Reniers houdt de deur op een kier. 'Als ik in de tussentijd positieve signalen zou krijgen dat men een stop zou zetten aan de besparingen, aan de ontslagen, aan het gebrek aan investeringen en werkingsmiddelen, als er een positieve dialoog zou komen, dan ben ik de eerste om te zeggen: we gaan daarop in', zei Reniers midden maart. 

Voor verscheidene regeringen in het land - zoals de federale als de Vlaamse - vindt de komende week de eerste begrotingscontrole plaats. Zowel bij de federale als de Vlaamse begroting bleek al dat de begroting behoorlijk uit koers is geslagen. Toch is de te slikken pil mogelijk minder zwaar dan eerst verwacht. De Hoge Raad voor Financiën laat toe dat de federale overheid en de regio's pas in 2018 een begrotingsevenwicht moeten halen. De budgettaire inspanningen kunnen zo iets meer gespreid worden. 


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud