Geens: 'BNP Paribas blijft duurzaam, gezond belang'

Ontslagnemend minister van Financiën, Koen Geens. ©Photo News

Het belang van de Belgische staat in BNP Paribas blijft een duurzame, gezonde participatie. Ook al krijgt de Franse groep een monsterboete opgelegd door de Verenigde Staten. Dat zei ontslagnemend minister van Financiën Koen Geens (CD&V) dinsdagochtend. Hij beklaagt het zich dan ook niet dat de overheid vorig jaar haar belang in BNP Paribas Fortis en niet dat in BNP Paribas van de hand gedaan heeft.

De boete van 8,8 miljard dollar (6,5 miljard euro) die de Amerikaanse autoriteiten de Franse groep BNP Paribas opleggen, is niet zonder belang voor ons land. België is met een belang van 10,3 procent immers de grootste aandeelhouder van de groep.

De hamvraag luidt hoe de Franse groep de boete wil opvangen. De afgelopen dagen circuleerden berichten als zouden de Fransen van plan zijn het dividend over 2015 en 2016 te schrappen.

Schatkist

Dat zou een streep door de rekening zijn van ons land. Want in 2013 vloeide dankzij het dividendbeleid bij BNP Paribas een bedrag van 186 miljoen euro naar de schatkist.

'Over 2014 zal de Belgische staat een gelijkaardig bedrag vangen want BNP Paribas maakte dinsdagmorgen bekend dat het dividend dit jaar alvast hetzelfde zal zijn als vorig jaar', zei ontslagnemend minister van Financiën Koen Geens dinsdagochtend in een eerste reactie in het VRT-programma De Ochtend. 

Duurzaam

'Dat bewijst dat de boete de winstgevendheid van de bank niet aantast. Het belang in BNP Paribas blijft een duurzame, gezonde participatie voor de Belgische staat', voegde hij eraan toe.

Of België zich ook in 2015 en 2016 mag verheugen op een mooi dividend, is voorlopig onduidelijk. Maar volgens Herman Daems, de voorzitter van BNP Paribas Fortis, hoeft de overheid zich geen al te grote zorgen te maken. 'Als de resultaten van BNP Paribas de volgende jaren blijven zoals ze nu zijn, zal er geen invloed zijn op het dividend', zei hij in een eerste reactie op de monsterboete.

Gunstig moment

Koen Geens benadrukte in De Ochtend dat de Belgische staat niet voor eeuwig en altijd in BNP Paribas blijft zitten. 'Het is niet de taak van de overheid om banken te beheren. Daarom kijken we uit naar een gunstig moment om ons belang in BNP Paribas te verkopen. De vooruitzichten op zo'n verkoop komen niet in het gedrang door deze deal.'

De ontslagnemende minister voegde eraan toe er geen spijt van te hebben dat de overheid vorig jaar haar blokkeringsminderheid in BNP Paribas Fortis van de hand deed maar tegelijk het strategisch minder belangrijke belang in BNP Paribas aanhield. 

'Specialisten wezen ons er destijds op dat de kans op een toekomstige grotere meerwaarde bij BNP Paribas Fortis quasi nihil was. De kans dat we in de toekomst wel een grotere meerwaarde weten te realiseren op de verkoop van het belang in BNP Paribas, schatten zij veel hoger in', zei Geens. 

Meerwaarde

'Op de verkoop van de participatie in BNP Paribas Fortis hebben we een mooie meerwaarde gerealiseerd. Als we diezelfde meerwaarde hadden willen boeken op de verkoop van het belang in BNP Paribas, had het aandeel van die groep op 65 euro moeten noteren.'

Geens heeft er vertrouwen in dat het aandeel van de Franse groep de komende tijd flink stijgt. 'In een goede markt heeft dat aandeel veel potentieel', besloot hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud