Geens neemt maatregelen tegen waakhond goksector

Minister van Justie Koen Geens grijpt in bij de Kanspelcommissie.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) grijpt in nadat een kritisch rapport zware malversaties heeft blootgelegd bij de kansspelcommissie, de waakhond van de Belgische goksector. Directeur-generaal Peter Naessens zou een sanctie opgelegd krijgen.

Volgens onze informatie zijn de maatregelen gericht tegen vier personeelsleden, onder wie directeur-generaal Peter Naessens. Tegen hem lijkt een sanctie, wellicht in een eerste fase een schorsing, op til te zijn. Tegen de andere drie zou het niet om echte sancties gaan, maar de samenwerking met hen zou wel stoppen. Een politieman zou zijn detachering  niet verlengd zien en een IT'er zou met pensioen vertrekken.

Onderzoek naar fraude

Geens trekt zijn conclusies op basis van onderzoek door het Centrum Integriteit (CINT), een afdeling van de federale ombudsdienst. De speurders van het CINT voerden de voorbije maanden een onderzoek naar fraude en corruptie bij de Kansspelcommissie, met inbeslagnames van computers en verhoren van personeel.

Daarbij zijn volgens Het Laatste Nieuws grote problemen met de integriteit van de gokwaakhond vastgesteld. Er is sprake van misbruik van de middelen van het secretariaat van de Kansspelcommissie, het onderscheppen en lezen van e-mails door een personeelslid dat niet de bestemmeling was, het belemmeren van de uitvoering van de kerntaken van de Kansspelcommissie, het gebruiken door een personeelslid van zijn functie en professionele contacten om zijn persoonlijke belang na te streven, en het aanvaarden van voordelen van gokbedrijven. Dat laatste is het kwalijkste voor een instelling die erover moet waken dat de gokbedrijven zich aan de regels houden. Het CINT doet meer dan beschuldigingen uiten, het acht de feiten ook bewezen.

Oorlog aan de top

De aanleiding voor het onderzoek is een oorlog aan de top bij de Kansspelcommissie. Voorzitter Etienne Marique diende vorig jaar een klacht in bij het parket van Brussel tegen Naessens. Marique beschuldige hem ervan fraude te hebben gepleegd bij de verkoop van oude servers. De klacht werd na enkele maanden geseponeerd, maar dat belette het CINT niet een eigen onderzoek te beginnen. Naessens wordt al langer verweten te dicht bij bepaalde gokbedrijven te staan.

Geens zegt dat hij het rapport grondig heeft bestudeerd en de nodige raadplegingen heeft gedaan. Hij zal 'zo snel mogelijk de ministerraad vatten om optimaal de continuïteit en werking van de Kansspelcommissie te waarborgen'. Hij heeft de voorzitter van de federale overheidsdienst Justitie, waarvan de Kansspelcommissie deel uitmaakt, gevraagd de nodige maatregelen te nemen tegen de personen van wie het functioneren in het rapport van de ombudsdienst in vraag wordt gesteld, om de integriteit van de dienst te bewaren.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud