Geens stuurt bij over zware fiscale fraude

Geens stuurt bij over fiscale fraude. ©Photo News

'Ik blijf voorstander van het bestraffen van ernstige fraude.' Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) stuurde donderdag tijdens het vragenuurtje een en ander bij nadat de oppositie het uit de cel houden van zware fraudeurs zwaar op de korrel had genomen.

'Laat ons duidelijk zijn: voor ons is zware fiscale fraude wel tegen het maatschappelijk belang!' Sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven opende de debatten in een geanimeerd vragenuurtje over het justitieplan van Geens. Dat plan heeft tot doel het strafwetboek drastisch te vereenvoudigen. 'Enkel strafwaardige gedragingen moeten voor de strafrechter worden gebracht', stelt het plan. 

Misdrijven die Geens volgens zijn justitieplan uit het strafwetboek wil verwijderen, zijn de fiscale, sociale en financiĆ«le dossiers. De oppositie kon dat voorstel hoegenaamd niet smaken. 'In de vorige regering was het tenminste duidelijk dat zware fiscale fraude zwaar wordt aangepakt. Maar nu stelt u letterlijk voor om de fiscale en sociale fraude, zonder enig onderscheid, te depenaliseren', aldus Vanvelthoven. 

Groen sloot zich naadloos aan bij de socialistische kritiek. 'Voor ons is fraude wel een ernstig misdrijf, dat moet blijven worden bestraft', zei Kamerlid Stefaan Van Hecke. 'U zegt dat u overleg had met de sector. Ik vraag me af wie u dat idee heeft aangesmeerd. Ik vraag me ook af wat de werkgroep 'eerlijke fiscaliteit' van CD&V onder leiding van Eric Van Rompuy daarvan vindt.' Zelfs de coalitiepartner N-VA tekende het nodige voorbehoud aan. 'Ik wil graag van u horen dat uw zware fiscale fraude serieus neemt en verneem ook graag hoe dan precies.' 

Waarna Geens licht bijstuurde: 'Denkt u nu echt dat ik in de vorige regering voor een strenge bestraffing van zware fiscale fraude zou pleiten en nu weer niet meer? Ik ben gewoon niet voor straffeloosheid als de redelijke termijn bij een fraudezaak wordt overschreden. Ik heb dan liever een zware boete dan helemaal geen vervolging. Maar laat het duidelijk zijn: ik blijf voor het bestraffen van ernstige fraude.' Het ontlokte Van Hecke het laconieke commentaar: 'U hebt tot dinsdag om het eerste amendement van uw plan in te dienen. Dan hebben we al een iets waar we het eens over zijn.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud