Geldgebrek fnuikt specialisatiekansen jonge artsen

Het aantal opleidingsplaatsen ligt in de praktijk lager dan op papier. ©ANP XTRA

Het aantal opleidingsplaatsen voor artsen die zich willen specialiseren, ligt in de praktijk lager dan het aantal plaatsen op papier. Een gebrek aan middelen is de voornaamste reden voor het plaatstekort.

Al sinds 1997 is er een contingentering voor het aantal artsen die zich willen specialiseren. Die contingentering is er om het aantal opleidingsplaatsen in de praktijk te beperken. Zo wordt een overaanbod aan artsen binnen elke specialiteit vermeden. Die beslissing kwam er om de kwaliteit van de opleiding tot specialist op peil te houden. 

Maar die contingentering blijkt dode letter te zijn. De Vlaamse koepel van geneeskundestudenten onderzocht hoeveel opleidingsplaatsen er dit jaar in de verschillende specialiteiten beschikbaar waren. Dat aantal ligt in vrijwel elke specialiteit lager dan op papier werd uitgetekend. Een voorbeeld is neurologie, waar op papier 17 artsen zouden mogen beginnen aan de opleiding tot neuroloog. Maar in praktijk zijn er maar 13 plaatsen. Bij pediatrie idem dito: 23 in plaats van 36.

De oorzaak voor het lage aantal opleidingsplaatsen is simpel, aldus de studentenkoepel. Een gebrek aan middelen heeft tot gevolg dat het contingent helemaal niet opgevuld raakt.

Specialisatiedromen

De studentenkoepel vreest dat door het lage aantal effectieve opleidingsplaatsen veel jonge artsen hun specialisatiedromen moeten opbergen. Maar tegelijk ziet de koepel gevaren voor de gezondheidszorg in het algemeen. Het tekort aan psychiaters bijvoorbeeld zal zeker niet opgevuld worden nu het aantal opleidingsplaatsen in de praktijk lager ligt dan op papier. Dit jaar konden 41 jonge artsen beginnen aan de opleiding psychiatrie, terwijl er op papier 56 zijn uitgetekend. 

Bovendien zal de evolutie alleen nog maar verergeren. In 2012 verlaagde de studieduur voor artsen van zeven naar zes jaar, waardoor in 2018 een dubbele generatie zal afstuderen. In het aantal opleidingsplaatsen op papier is geen rekening gehouden met die evolutie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud