Gemeenten weten niet of ze blackout riskeren

De kerncentrale van Doel ©KVA

Heel wat gemeenten blijkt niet te weten of ze volgende winter van het stroomnet zullen worden gekoppeld als er een elektriciteitstekort dreigt.

De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) vraagt dat de federale overheid de betrokken gemeenten informeert.

Nu drie kernreactoren (Doel 3 en 4 en Tihange 2) om verschillende redenen stilgelegd zijn, waarschuwen specialisten voor een dreigend stroomtekort bij een strenge winter. Als alle andere noodgrepen om het verbruik te verminderen niet voldoende zijn, kunnen landelijke gemeenten enkele uren per dag zonder elektriciteit worden gezet. De federale overheid beschikt al over een kaart van de zones die eventueel zullen worden afgekoppeld. Volgens het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken zullen de gemeenten in de loop van september ingelicht worden.

"Ik denk dat dat niet te laat is, maar wel heel hoogdringend, zodanig dat men goed weet waar de kwetsbare punten zitten", zegt Luc Martens van de VVSG. "Het komt erop aan om te voorzien in generatoren met de juiste capaciteit te voorzien."

Uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws blijken zeker 80 van de 153 bevraagde gemeenten nog niet te weten of ze door het zogenoemde afkoppelingsplan zullen worden getroffen.

Het Federaal Planbureau heeft berekend dat een plotse nationale stroompanne over het hele land de Belgische economie zware schade zou berokkenen.

"Voor het eerste uur stroompanne zou dat 120 miljoen euro bedragen", zegt woordvoerster Danielle Devogelaer. "Het eerste uur zijn de kosten het hoogst omdat dan een verrassingseffect optreedt: verkeerslichten vallen uit, telefoons en mobiele telefonie gaan moeilijk, zendmasten werken niet meer e.d...."

Vooral voor de industrie zouden de kosten bij een plotse black-out hoog oplopen. Daarom is het belangrijk dat er noodplannen klaarliggen en de bevolking vooraf kan gewaarschuwd worden. Dat kan de kosten van een stroompanne voor een deel beperken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud