'Gemeenten zetten in 2010 tering naar de nering'

De vergrijzing dreigt de komende jaren zwaar op de gemeentefinanciën te wegen (Foto Hollandse Hoogte)

Na de forse verslechtering van de gemeentefinanciën in 2009 door de financiële crisis, lijken heel wat gemeenten in 2010 de tering naar de nering te zetten. Terwijl de inkomsten minder snel stijgen, worden ook de uitgaven gematigd. Toch verwacht nog steeds de helft van de gemeenten dit jaar geen begroting in evenwicht te kunnen voorleggen. Bovendien dreigen de schuldencrisis en de vergrijzing zwaar te wegen op de gemeentefinanciën in de toekomst.

Dat bleek dinsdag uit de jaarlijkse studie van Dexia, een belangrijke financierder van de gemeenten. Dexia baseerde zich op de antwoorden van zo'n 450 Belgische gemeenten, goed voor 84 procent van de bevolking. Hun antwoorden werden geëxtrapoleerd.

Voor 2010 zouden de gezamenlijke ontvangsten van de gemeenten slechts licht stijgen (+2,2%). Dat is minder dan de gemiddelde groei van 3,2 procent de laatste vijf jaar. Vooral in Wallonië is de toestand zorgwekkend met een groei van amper 1,2 procent. De groeivertraging is vooral het gevolg van lagere dividenden uit de energiemarkt en van het Gemeentefonds.

De gemeente-uitgaven van hun kant zouden eveneens slechts matig stijgen (+1,6%). Dat is in schril contrast met de +4 procent in 2009 - toen als gevolg van een forse inflatieopstoot bij de personeelskosten. In 2010 staat, uitzonderlijk, geen indexaanpassing van het gemeentepersoneel op het programma.

Globaal zouden de begrotingssaldi uitkomen op -66,8 miljoen euro, een halvering tegenover vorig jaar. De verbetering is meer uitgesproken in Vlaanderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud