'Gemiddeld arbeidersloon voor verkozenen PVDA+'

Peter Mertens ©BELGA

Tijdens zijn 1 mei-toespraak in Antwerpen deed PVDA+-voorzitter Peter Mertens een belofte. 'Alle eventuele toekomstige verkozenen van PVDA+ zullen voor een gemiddeld arbeidersloon werken.'

'Meer dan ooit is het tijd om op te staan tegen de liberale fanfare, die banken privatiseert, die spoorwegen liberaliseert, die de energiemarkt opengooit, die de postbedeling afbouwt, en die zelfs forensisch psychiatrische instellingen overlaat aan de haaien van Sodexo.' Zo opende Peter Mertens zijn 1 mei-toespraak in Antwerpen.

Het loon kwam niet enkel ter sprake voor PVDA+-leden, maar ook voor andere ministers. 'Ons voorstel is om de ministerlonen te plafonneren op 5.900 euro netto per maand. Dat zou de federale regering een jaarlijkse besparing van 1,5 miljoen euro opleveren', zei PVDA+-voorzitter Peter Mertens.

'Voor PVDA+-leden die eventueel een post te pakken krijgen, is het loon beperkt tot een gemiddeld arbeidersinkomen.' Voor arbeiders en bedienden wil de partij bovendien geen loonbevriezing.

Wegen

Volgens Mertens heeft Vlaanderen een kritische en ongebonden linkse stem in het parlement nodig. Zonder de PVDA+ zullen alle sociale beloftes snel vergeten zijn.

De voorzitter zei ook nog dat zijn partij nu al weegt op het beleid. 'We voeren een strijd voor een btw-verlaging op energie en voor het invoeren van het Nieuw-Zeelandse model voor de terugbetaling van geneesmiddelen waarbij de overheid openbare aanbestedingen uitschrijft. Ook verzetten we ons tegen de notionele intrestaftrek en plaatsten we het thema van de vermogensbelasting op de agenda.'

Ook de EU nam hij onder de loep. 'De huidige EU is totaal mislukt in het beleid van privatiseren en liberaliseren. Wat ons overkomt is het gevolg van een neoliberaal politiek beleid dat in heel Europa wordt gevoerd.'

ABVV'ers

Over de oproep van Rudy De De Leeuw, voorzitter van de socialistische vakbond ABVV, om aan frontvorming te doen van vakbond, mutualiteit en partij en dat de sp.a daar meer dan ooit toe nodig is, was Mertens na zijn toespraak kort en bondig: 'Er zijn ongelofelijk veel ABVV'ers aangesloten bij PVDA+'.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud