Gentse liberale D'Hose nieuwe Senaatsvoorzitster

Stephanie D'Hose zetelt sinds 2012 in de gemeenteraad van Gent en is sinds 2019 Vlaams Parlementslid. ©BELGA

De 39-jarige deelstaatsenator Stephanie D'Hose (Open VLD) volgt Sabine Laruelle (MR) op als voorzitster van de Senaat.

De Gentse Stephanie D'Hose is door haar partij aangesteld als nieuwe voorzitster van de Senaat. Open VLD kreeg bij de bevoegdheidsverdeling van de regeringsvorming de functie van Senaatsvoorzitter toegewezen. Ze was samen met fractieleider Rik Daems in de running voor het voorzitterschap van de assemblee.

D'Hose zetelt sinds 2012 in de gemeenteraad van Gent. In 2019 raakte ze vanop de derde plaats verkozen als Vlaams Parlementslid.

De Gentse werkte tussen 2004 en 2006 op het kabinet van voormalig viceminister-president Fientje Moerman (Open VLD). Daar leerde ze de latere partijvoorzitster Gwendolyn Rutten kennen, die kabinetschef was van Moerman. Later werkte D'Hose voor minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD).

Staatshervorming

Na 2024 volgt een nieuwe staatshervorming, waarbij de Senaat opnieuw hervormd kan worden. Sommige partijen willen dat parlement zelfs afschaffen. D'Hose wil zich daarom inspannen om de Senaat te hervormen. 'We moeten nagaan hoe we maximaal kosten kunnen besparen. Dat kan bijvoorbeeld door te zoeken naar maximale organisatorische synergieën met de Kamer van volksvertegenwoordigers', zegt ze.

We moeten nagaan hoe we maximaal kosten kunnen besparen.
Stephanie D'Hose
Senaatsvoorzitster

Jaarlijks kost de Senaat de staatskas 44 miljoen euro. 'Een efficiënter België start met een efficiënte Senaat. Ik ga dus meteen aan de slag met de werking tegen het licht te houden en een hervormingstraject uit te tekenen', zegt ze.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud