Gerecht bijt zich vast in strafdossier ACW

(foto: Belga) ©BELGA

Het Brussels parket-generaal vraagt extra onderzoek naar de veelbesproken constructie die het ACW heeft opgezet met de vennootschap Sociaal Engagement. Dat vernam De Tijd uit goede bron.

Hoewel het fiscaal dossier over de constructie achter de rug is, riskeert de koepel van de christelijke werknemersbewegingen dus nog een vervolging voor de strafrechter. 

Een jaar na de onthullingen van de N-VA moet het Brussels parket van eerste aanleg op verzoek van het parket-generaal dieper graven in zijn onderzoek naar mogelijke schriftvervalsing, het gebruik van valse stukken en het misbruik van vennootschapsgoederen.

De speurders van de federale gerechtelijke politie onderzoeken alle overeenkomsten die zijn gesloten sinds het ACW het bedrijf Sociaal Engagement oprichtte in december 2000. De hamvraag is of die overeenkomsten de werkelijkheid weergaven en echt konden verantwoorden om de Dexia-winsten bij Sociaal Engagement onder te brengen.

Het ACW reageerde gisteren niet meer op de nieuwe stap in het strafrechtelijk onderzoek. De woordvoerster van het parket van Brussel, Ine Van Wymersch, geeft liever geen commentaar op het lopende onderzoek. 

WAT VOORAFGING

14/02/2013

N-VA-Kamerlid Peter Dedecker geeft een persconferentie waarop hij het ACW beticht van fiscale fraude, misbruik van vennootschapsgoederen en valsheid in geschrifte. Centraal staat de firma ‘Sociaal Engagement’ waarmee het ACW zijn Dexia-winsten zo goed als belastingvrij kon opstrijken.

15/02/2013

Staatssecretaris voor de Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) laat weten dat de Bijzondere Belastinginspectie een onderzoek opent naar de beschuldigingen. Ook het Brussels parket zal het dossier van nabij opvolgen.

05/03/2013

Minister van Financiën, Steven Vanackere, neemt ontslag uit de regering-Di Rupo. De CD&V’er van ACW-signatuur kan de aanhoudende verdachtmakingen in het ACW-dossier aan zijn adres niet meer dragen.

07/03/2013

Totaal onverwacht mengt de directeur van de Bijzondere Belastinginspectie van Gent, Karel Anthonissen, zich in het debat. Terwijl zijn collega’s in Brussel de feiten nog volop onderzoeken besluit hij al dat het ACW belastingen heeft ontweken door een vzw te verpakken als een vennootschap.

19/03/2013

Het ACW slaat terug en dient een klacht in tegen Peter Dedecker. Advocaat Hans Rieder meent dat de parlementaire onschendbaarheid van het N-VA-Kamerlid geen obstakel is.

Najaar 2013

Achter de schermen stuurt de fiscus het ACW zeven ‘berichten van wijziging’ voor de laatse zeven jaren. De daaruitvolgende belastingaanslagen, die teruggaan tot het inkomstenjaar 2006, dreigen het ACW helemaal van de kaart te blazen.

16/12/2013

De advocaten van het ACW halen alles uit de kast. Ze schermen met zware procedurefouten. Finaal claimt de fiscus ‘nog maar’ 9,5 miljoen euro voor de laatste drie jaren (2010-2012). 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud