Gerecht gaat achter honderden miljoenen euro's rijke Nederbelg aan

©RV DOC

Het parket van Antwerpen vervolgt de steenrijke belegger Louis Reijtenbagh. Dat bevestigt zijn advocaat aan De Tijd. Het lijvige dossier tegen de ‘Nederbelg’ gaat over honderden miljoenen euro’s.

In december moet de 68-jarige Louis Reijtenbagh verschijnen voor de raadkamer van Antwerpen. De openbaar aanklager vervolgt Reijtenbagh samen met een twintigtal andere verdachten, onder wie familieleden, nauwe medewerkers en adviseurs in Nederland en Luxemburg. Dat gebeurt voor tal van misdrijven, vooral belastingfraude, maar onder andere ook valsheden, witwassen en het vormen van een criminele organisatie.

Voor de Belgische schatkist staat er veel op het spel want het strafdossier gaat over honderden miljoenen euro’s, vooral inkomsten waarop Reijtenbagh volgens de openbaar aanklager geen belastingen zou hebben betaald.

Reijtenbagh begon zijn carrière als huisarts in het Nederlandse Almelo. Maar hij vergaarde zijn rijkdom, een vermogen dat naargelang de bron 250 miljoen tot ruim een half miljard euro bedraagt, als succesvol belegger. Al sinds de jaren 80 doet hij risicovolle beleggingen. Hij is gespecialiseerd in het opkopen van schuldpapieren van bedrijven in moeilijkheden, om dan na het faillissement veel meer geld te verdienen aan de claims.

Officieel verhuisde Reijtenbagh in 1995 naar Monaco, waar hij naast een riante villa ook kantoren had. Maar volgens het Antwerpse gerecht  woonde Reijtenbagh jarenlang in zijn andere villa in Brasschaat en beheerde hij zijn investeringsactiviteiten vanuit een kantoor in Antwerpen-Zuid. Nog tot 2010, meent het parket. Volgens het parket heeft Reijtenbagh al die jaren amper tot geen belastingen betaald op zijn riante inkomsten die zijn beland in een kluwen van bedrijven over de hele wereld, met uiteenlopende namen zoals Veengate nv in België, Dardanos Limited in Malta en Monash United op de Britse Maagdeneilanden.

In de lijvige eindvordering stelt het parket vragen bij honderden miljoenen euro’s aan inkomsten. Ze is het resultaat van een onderzoek dat in 2007 begon, toen de politie een verdachte kapitaalsverhoging onder de loep nam. De demarche van het Antwerpse parket om Reijtenbagh en zijn entourage nu te vervolgen kan verwonderen omdat de man al een deal voor meer dan 30 miljoen euro heeft gesloten met de Bijzondere Belastinginspectie (BBI).

Maar het parket meent dat er meer aan de hand is dan de fiscale geschillen die al zijn geregeld met de fiscus. De feiten zouden teruggaan tot 1995, terwijl de fiscus niet zo ver in de tijd kan teruggaan. De speurders zouden meer dan 70 bedrijven van Reijtenbagh in kaart hebben gebracht in België, maar ook in Luxemburg, Monaco, Malta, de Britse Maagdeneilanden en andere belastingparadijzen. Alleen een dading sluiten over de btw-betwistingen en enkele aanslagjaren vindt het parket onvoldoende.

De parketwoordvoerder geeft geen commentaar over het dossier. Raf Verstraeten, de advocaat van Reijtenbagh, bevestigt alleen de vervolging en de raadkamerzitting op 18 december, maar legt verder geen verklaringen af. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect