Gerecht onderzoekt cyberspionage bij Belgische topbedrijven

©REUTERS

Het federaal parket onderzoekt na de grote computerhacking bij Belgacom nog andere gevallen van cyberspionage bij Belgische topbedrijven. ‘Deze vakantie hebben we nog een vijftal andere dossiers geopend over grootschalige hackings bij belangrijke bedrijven in België’, bevestigt de woordvoerder van het federaal parket, Eric Van Der Sypt, aan De Tijd. ‘Ook in deze dossiers zijn er vermoedens van ‘staatsspionage’.’

Vorig jaar startte het federaal parket al een onderzoek naar de grootschalige hacking bij telecomreus Belgacom. Meteen was duidelijk dat alleen een goed uitgeruste buitenlandse, geheime dienst achter de computerspionage kon schuilgaan. En uit documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden bleek al gauw dat de Britse inlichtingendienst GCHQ achter de operatie zat.

De hacking bij Belgacom blijkt nu geen alleenstaand geval meer te zijn want deze vakantie heeft het federaal parket nog een vijftal andere dossiers bij Belgische topbedrijven binnengekregen. De woordvoerder van het federaal parket, Eric Van Der Sypt, wil alleen bevestigen dat het gata om grootschalige hacking bij belangrijke bedrijven in ons land. En er zijn volgens de woordvoerder vermoedens dat er ook hier sprake is van staatsspionage.

De namen van de geviseerde bedrijven wil het federaal parket helemaal niet prijsgeven. De Tijd kon wel achterhalen dat er onder andere sprake is van een grootbank en een computerbeveiligingsbedrijf. Het zouden ook de bedrijven zelf zijn die met de hackings naar het gerecht zijn gestapt. Maar de onderzoeken moeten nog uitwijzen wie de daders zijn. Naast de Amerikanen en de Britten zijn ook Rusland en China in andere landen al vaker betrapt op economische spionage.

De vorige regering-Di Rupo lag op het einde van de legislatuur nog onder vuur omdat ze ‘geen tijd had gevonden’ om de beloofde 10 miljoen euro aan investeringen in de cyberbeveiliging van België effectief te verdelen. Vlak voor de verkiezingen werd nog inderhaast een ministerraad bijeengeroepen om dat alsnog te doen. In elke geval staat er nu in de nota van regeringsformateurs Charles Michel en Kris Peeters een passage over cybersecurity. Daarin is letterlijk sprake van inspanningen die de overheid zal doen om de Belgische bedrijven aan te sporen zich nog beter te beveiligen. Ook het nieuwe Cyber Security-centrum dat onder de premier zal vallen, moet bedrijven op dat vlak bijstaan.

Volgens Luc Beirens, de vroegere chef van de Federal Computer Crime Unit van de federale politie en nu directeur ‘Cyber Security’ bij de topconsultant Deloitte, kunnen bedrijven zich wel degelijk beveiligen tegen krachtige computerspionage progamma’s. ‘Detectie is mogelijk, hoewel we ook vaststellen dat zulke Advanced Persistent Threats (langdurige en doelgerichte cyberaanvallen) steeds meer antidetectie- en antiforensische systemen bevatten, wat het dus moeilijker maakt. Maar een bedrijf kan wel nagaan of er abnormale traffiek is op zijn computernetwerk, zoals een computerserver die niet hoort te communiceren met een andere server. Dat zijn signalen die ze beter onderzoeken. Het zijn niet alleen inlichtingendiensten die krachtige spionagevirussen kunnen maken. Criminele organisaties hergebruiken de programma’s die overheidsdiensten ontwikkelden en maken ze zelfs nog krachtiger.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud