Gerechtelijk akkoord BHV bijgestuurd

Het justitiepaleis van Brussel ©Photo News

De bom onder het gerechtelijk BHV-akkoord is ontmijnd. Het aantal Nederlandstalige magistraten in Brussel wordt in overeenstemming gebracht met de werklastmeting die uitgevoerd werd door KPMG. Het resultaat is dat er in Brussel 29 procent Nederlandstalige magistraten en 71 procent Franstalige magistraten komen.

Er is al heel wat te doen geweest over het gerechtelijk BHV-akkoord, waarbij het parket van BHV gesplitst wordt en de rechtbanken in Brussel ontdubbeld worden in een Nederlandstalige en een Franstalige rechtbank. Oorspronkelijk was daarbij, op basis van een verkeerde telling, uitgegaan van een verhouding 80 procent Franstalige magistraten en 27 procent Nederlandstalige magistraten. Maar dat is nu bijgestuurd in een laatste vergadering van het uitvoeringscomité voor de zesde staatshervorming, de zogenaamde Comori.

Na de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde, wat uiterlijk in april 2014 een feit moet zijn, zullen er 114 Nederlandstalige en 279 Franstalige magistraten zijn. 'De bereikte verhouding tussen Nederlandse en Franstalige magistraten gaat uit van 29 procent Nederlandstalige en 71 procent Franstalige magistraten en van 30,7 procent Nederlandstalige en 69,3 procent Franstalige griffiers, secretarissen en anderen', gaf staatssecretaris voor de staatshervorming Servais Verherstraeten (CD&V) mee.

Voor de Vlaamse partijen is dit een opsteker, omdat de kaders nu in overeenstemming zijn met de werklastmeting, zoals uitgevoerd door KPMG. 'Op basis van de werklastmeting kwam KPMG uit op een verhouding 28,3 procent Nederlandstalige dossiers en 71,7 procent Franstalige dossiers. We komen er als Nederlandstaligen dus niet bekaaid vanaf, met een akkoord waarin de verhouding van het aantal magistraten is vastgelegd op 29 procent Nederlandstalige en 31 procent Franstalige magistraten', merkt de woordvoerder van Verherstraeten op.

Aan Franstalige zijde kraaide de voorzitter van de Franstalige liberalen (MR), Charles Michel, toch ook victorie, omdat er in Brussel 75 Franstalige magistraten bijkomend zullen kunnen worden aangeworven om de achterstand in de behandeling van dossiers weg te werken. Voorts was Michel opgetogen dat Franstaligen in Halle-Vilvoorde een rechtsbedeling in het Frans zullen kunnen krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud