Gevlucht Servisch gezin opgepakt

Speciale gezinsunits bij het gesloten centrum in Steenokkerzeel zijn sinds augustus open om families in afwachting van hun terugkeer in onder te brengen. ©BELGA

De Servische moeder die met haar vier kinderen eerst opgesloten zat in een gesloten centrum en dan de benen nam uit een open terugkeerwoning, is opnieuw opgepakt.

De vaudeville rond de uitwijzing van een familie in illegaal verblijf blijft duren. De Servische moeder met vier kinderen is door de politie opgepakt in het Oost-Vlaamse Kruibeke nadat ze enkele dagen geleden vluchtte uit een open terugkeerwoning in het naburige Sint-Gillis-Waas. Die woningen zijn in principe bedoeld om gezinnen voor te bereiden op terugkeer.

De familie wordt nu opnieuw opgesloten in de familiewoningen van het gesloten centrum in Steenokkerzeel. Daar zat het gezin - de vader zit in een Belgische gevangenis - tot begin deze week opgesloten in afwachting van hun repatriëring naar Servië.

Opsluitingstermijn

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), die verblijf in ons land regelt en controleert, moest het gezin opnieuw vrijlaten omdat de maximale opsluitingstermijn van een maand was verstreken. De DVZ bracht ze daarom terug naar een open terugkeerwoning, waar het gezin dus na twee dagen alweer de benen nam. Nu het Servische gezin opnieuw in Steenokkerzeel, heeft de DVZ opnieuw vier weken tijd om het uitgezet te krijgen.

De gesloten gezinsunits zijn bijzonder controversieel. België sluit pas sinds augustus opnieuw ouders met kinderen op, nadat het daarmee tien jaar geleden ophield na veroordelingen door een Europese rechter.

Er kwam met de open terugkeerwoningen een alternatief, maar die bleken weinig effectief. Vorig jaar zijn slechts vier op de tien gezinnen uit een open terugkeerwoning gerepatrieerd. Een op drie vluchtte en dook onder in de illegaliteit. De rest kon vrij vertrekken omdat de Belgische overheid er niet in slaagde ze uit te zetten.

De regering-Michel schreef daarom in het regeerakkoord in opnieuw gezinnen op te sluiten. Europa verbiedt niet expliciet opsluiting, maar eist wel dat de lidstaten de families gepaste voorzieningen aanbieden.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zette daarom een regeling op poten die conform de Europese afspraken zou moeten zijn. Dat kon niet verhinderen dat tientallen vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties storm liepen tegen de opsluiting van kinderen. Het Servische gezin was het eerste dat opgesloten werd in de gezinsunits. Intussen wacht er ook een Azerische vrouw met zes kinderen op uitwijzing.

Procedureslag

Theo Francken ziet in het parcours van de Servische familie een nieuw bewijs dat detentie noodzakelijk is. Maar dat is verre van een garantie op uitzetting. Francken hekelt de procedureslag die advocaten voeren om de termijnen te rekken.

De familie is volledig uitgeprocedeerd en heeft geen kans meer om verblijfsrecht te krijgen, maar sinds opsluiting startten de advocaten van het gezin in een maand tijd 31 juridische procedures. Daarbij onder meer een asielaanvraag voor de kinderen. Dat zet de procedure tot uitzetting telkens on hold.

Francken wil daarom de regeling rond opsluiting aanpassen. Hij wil de pauzeknop indrukken van de opsluitingstermijn telkens een procedure wordt opgestart. Gezinnen zouden dan opgesloten blijven zitten zolang de procedures lopen. Dat zou advocaten moeten ontmoedigen. 'Die procedurestrijd heeft geen zin en geeft de kinderen alleen nog meer stress', luidt het bij Francken.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt te willen bekijken of de wet niet moet worden aangepast worden. Hij denkt aan het optrekken van de termijn waarbinnen men in de woonunits kan worden opgesloten. Een andere mogelijkheid is dat de procedures niet langer opschortend zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n