Advertentie

Gezondheid en veiligheid grotendeels gespaard bij begrotingsopmaak

©Photo News

De departementen gezondheid en veiligheid moeten maar beperkt bijdragen tot de besparingen die voor de volgende begroting, de eerste echte sinds 2018, worden voorzien.

Concreet zullen alle veiligheidsdepartementen (politie, justitie, defensie, brandweer, fedasil…) en gezondheidsdepartementen (Volksgezondheid, het FAGG, RIZIV…) een 'efficiëntie-oefening' doen van 0,89 procent. De andere departementen moeten volgens jaar 2 procent besparen op personeel- en werkingskosten. Dat blijkt uit de begrotingsnotificaties, die de ministerraad vrijdag heeft goedgekeurd. Zo zal België voor het eerst sinds 2018 weer een echte begroting kunnen indienen, meldt staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld).

In de notificaties zit ook nieuw beleid en nieuwe investeringen vervat. Zo krijgt justitie volgend jaar 125 miljoen extra, een bedrag dat de volgende jaren verder stijgt. Er zijn bijkomende middelen voor het asiel- en migratiebeleid, om werk te kunnen maken van zowel opvang als een humaan en kordaat terugkeerbeleid. Ook andere veiligheidsdepartementen zoals de brandweer en de politie krijgen bijkomende middelen.

+11%
minimum pensioen
Het minimumpensioen voor werknemers en zelfstandigen stijgt tegen 2024 in totaal met 11 procent of 2,75 procent per jaar.

De regering-De Croo mikt volgend jaar ook op nieuw sociaal beleid. Zo stijgt het geboorteverlof in deze legislatuur van 10 naar 20 dagen, zowel voor de werknemers als voor de zelfstandigen. Ook het minimumpensioen voor werknemers en zelfstandigen stijgt tegen 2024 in totaal met 11 procent of 2,75 procent per jaar.

Voorlopige twaalfden

De begroting komt er nadat ons land sinds de val van de regering-Michel eind 2018 al die tijd met voorlopige twaalfden heeft gewerkt. Tegen het eind van het jaar moet er weer een echte begroting op tafel liggen. Volgens de staatssecretaris is met de notificaties nu de eerste horde genomen.

Eerder raakte al bekend dat in 2021 150 miljoen euro zal worden bespaard. In plaats van de kaasschaaf te hanteren, wordt er een onderscheid gemaakt tussen de departementen die de strijd voeren tegen het coronavirus en de andere departementen, aldus De Bleeker.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud