Glenn Audenaert in verdenking gesteld

Glenn Audenaert ©BELGA

Glenn Audenaert, de voormalige directeur van de federale gerechtelijke politie in Brussel, is dinsdag door de onderzoeksrechter in Dendermonde in verdenking gesteld voor passieve corruptie en witwassen.

Dat meldt De Standaard en wordt bevestigd door de Dendermondse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen.

Audenaert, die in 2012 al door de onderzoeksrechter al in verdenking gesteld werd van schending van het beroepsgeheim en valsheid in geschrifte, werd dinsdag opnieuw opgepakt voor verhoor.

'Na een langdurig verhoor door speurders van het Comité P besloot de onderzoeksrechter om Audenaert in verdenking te stellen en vrij te laten onder strikte voorwaarden', aldus de Dendermondse parketwoordvoerster Caroline Jonckers.

Het onderzoek naar Audenaert ging in 2010 van start tijdens een inval van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) bij een groothandelaar in groenten en fruit uit Waasmunster, schrijft De Standaard. 'Speurders vonden daar een brief van de handelaar gericht aan Glenn Audenaert. Daarin vroeg de zakenman aan Audenaert om informatie over een Brits bedrijf op te zoeken in de politiedatabank. (..) Het gerecht ontdekte daarna over een periode van een aantal maanden ook cash-stortingen ter waarde van enkele tienduizenden euro's op de rekening van Audenaert. Een deel van dat geld zou afkomstig zijn van immogigant Frank Zweegers, de eigenaar van de Nederlandse vastgoedgroep Breevast.'

Breevast is sinds 2001 de eigenaar van de Brusselse Financietoren en het aanpalende Rijksadministratief Centrum, waarnaar de federale politie een deel van haar diensten verhuisde.

Het gerecht in Dendermonde onderzocht of Audenaert tegen betaling bij de Regie of bij de federale politie aan lobbying heeft gedaan in het voordeel van Zweegers en Breevast, aldus de krant. Het parket bevestigt dat de arrestatie en voorleiding kaderen in het lopende gerechtelijke onderzoek, maar geeft in het belang van het onderzoek geen details.

'De arrestatie kwam er op basis van nieuw elementen die in het gerechtelijk onderzoek naar boven gekomen zijn. De persoon werd na verhoor voorgeleid en door de onderzoeksrechter onder bijzonder strikte voorwaarden vrijgelaten', zegt Jonckers. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud