Advertentie
opmerkelijk

‘Gratis pizza voor wie niet werkt'

©Photo News

In heel het land dreef de staking werkgevers tot creatieve oplossingen om werknemers toch achter hun bureau te krijgen. Stakers kwamen dan weer vaak origineel uit de hoek om dat te verhinderen.

Bedrijven bij Quartier Canal, een industriegebied met vooral jonge ontwikkelaars in Hasselt, legden boten in om werknemers ter plaatse te krijgen. ‘We zochten naar een alternatief om het bedrijventerrein te bereiken’, zei de woordvoerder tegen Het Nieuwsblad. ‘Met het Albertkanaal in de buurt waren we er snel uit. We zien het bovendien als een ludieke actie.’

***

In sommige bedrijven konden werknemers zondagavond overnachten, zodat ze maandag zeker tijdig op het werk geraakten. Een heftruckfabrikant uit Waregem, Thermote & Vanhalst, liet tweehonderd bedden plaatsen in onder meer een vergaderzaal, om maandag de productie niet te moeten onderbreken.

***

Ook in een ziekenhuis in Eigenbrakel in Waals-Brabant kon het personeel overnachten. Ze werden met een stevige maaltijd ’s avonds over de streep getrokken. De vakbonden waren niet te spreken over die actie. Ze startten een tegenoffensief, en deelden zondagavond pizza uit aan de werknemers die vertrokken. Wie aankwam om te overnachten en dus te werken, kreeg niets.

***

Niet alleen auto’s werden getroffen door blokkades doorheen het hele land. Ook voor fietsers waren er hindernissen voorzien. De Antwerpse politie maakte melding van punaises op de Scheldelaan.

***

In Antwerpen legden een groepje stakers samen voor een oude auto die ze vervolgens in brand staken. ‘Dat levert prachtige beelden op, zo’n wrak dat we in brand steken. Dat is eigenlijk de enige reden’, legt Patrick Lodewijckx van het ABVV uit. Al wil hij in ieder geval wil voorkomen dat de actie uit de hand loopt.

***

Een groep stakers van de socialistische overheidsbond ACOD Limburg zocht heil in religie. Ze brachten een bezoek aan het klooster van het Heilig Paterke in Hasselt. ‘Of het helpt weten we niet’, zegt André Reyskens, gewestelijk secretaris van de vakbond. ‘Maar misschien kan het Heilig Paterke ervoor zorgen dat de diverse regeringen in ons land wel naar onze eisen en zorgen willen luisteren.’

***

Vakbondsman van de ACLVB Hasan Düzgün heeft niet gestaakt, maar is in de plaats heel de dag vacatures gaan ronselen voor Ford-werknemers. Die verliezen hun job wanneer de fabriek in Genk nu donderdag voorgoed sluit. ‘In mijn regio is er nood aan oplossingen op heel korte termijn’, aldus de voormalige Ford-werknemer. ‘Vandaar dat ik op een positieve manier een bijdrage wil leveren om meer jobs in te vullen.'

***

De Gentse schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw nam wel deel aan de staking. De politicus van Groen maakte per fiets een tocht langs de piketten in zijn stad. ‘Wij leven niet in een ivoren toren’, zei hij aan VRT Nieuws. ‘Als schepen moet je tonen dat je begrijpt waarom de mensen boos en ongerust zijn.’ Watteeuw haalde uit naar de polariserende retoriek van partijleiders Bart De Wever (N-VA) en Gwendolyn Rutten (Open VLD).

***

Wie het dinsdag vermoedelijk mag gaan uitleggen bij De Wever, is Siegfried Bracke (N-VA). Hij werd met een busje 'stakingsbrekers' van zijn partij opgemerkt bij het station van Gent Sint-Pieters. Met een minibus wilden ze werkwilligen naar kantoor brengen.  ‘Ongepast voor een parlementsvoorzitter’, luiden de vele commentaren op Twitter.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud