Advertentie
Advertentie

Groen en Open VLD: 'Reken partijbeloftes door'

Groen en Open VLD reiken de hand naar de andere partijvoorzitters om externe experts aan te stellen om de impact van de partijprogramma’s te berekenen.

Voor Groen en Open VLD moeten kiezers de haalbaarheid van de plannen van politieke partijen kunnen inschatten. Ze roepen daarom de andere partijvoorzitters op om gezamenlijke externe experts aan te stellen die de impact van de verkiezingsprogramma's te berekenen. 

De expertencommissie moet ook nagaan of de concrete voorstellen de visie en doelstellingen van een partij onderschrijven. De verdere uitwerking van het voorstel willen voorzitters Wouter Van Besien en Gwendolyn Rutten in overleg met de andere partijen verder concretiseren. De partijen zouden op voorhand een shortlist van sleutelvoorstellen afspreken die zij in de volgende legislatuur willen gerealiseerd zien. Daarnaast stellen Open VLD en Groen voor dat het expertencomité enkel communiceert met de voorstelling van een eindrapport.

'Het is een sterk gebaar naar de burger toe als politieke partijen samenwerken om de verkiezingen overzichtelijker te maken', stellen Van Besien en Rutten. 'Hiermee willen we aansturen op een eerlijker en objectiever debat.' Groen 

Media

Eerder vandaag maakten VRT Nieuws, De Tijd, De Standaard en de KU Leuven al bekend dat zij samen de kostprijs en de impact van de verkiezingsprogramma’s zullen berekenen. De resultaten zullen enkele weken voor de verkiezingen van 25 mei gepubliceerd worden. 

Nederland laat al jaren haar verkiezingsprogramma's doorrekenen, maar in België gebeurt dat nog niet. De Faculteit Economie van de KU Leuven gaat nu van zo veel mogelijk voorstellen van politieke partijen de budgettaire impact berekenen. Ze zal daarvoor ook andere universiteiten en expertisecentra contacteren. De berekeningen zullen ook vooraf bij de partijen worden afgetoetst.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud