Groen licht EU voor Belgische 'bazooka' van 50 miljard

Alexander De Croo, minister van Financiën, met Johan Thijs, Febelfin-voorzitter en CEO van KBC. ©BELGA

Het Belgische garantieplan van 50 miljard euro krijgt groen licht van de Europese Commissie. Dat meldt minister van Financiën Alexander De Croo.

De Europese Commissie gaf zaterdagochtend groen licht aan het Belgische bankengarantieplan van 50 miljard euro. Dat meldt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). 'Bedrijven die voor de coronacrisis gezond waren, moeten dat ook na de crisis zijn', zegt hij. 'Een vlotte kredietverlening is daarbij essentieel.'

'Dit Belgische garantiesysteem helpt bedrijven om hun acute liquiditeitsbehoeften te dekken en hun activiteiten verder te zetten na de corona-uitbraak', liet Margrethe Vestager, vice-voorzitter van de Europese Commissie en bevoegd voor concurrentiebeleid, in een persbericht weten.

De banken gaven bedrijven en particulieren al voor 1 miljard euro extra financiële ademruimte door ze uitstel van betaling voor hun leningen te gunnen, zo liet de sectorfederatie Febelfin vrijdag weten. In totaal gaat het om uitstel van betaling voor 46.000 bedrijfskredieten en 40.000 woonkredieten. Die regeling, die eind maart werd afgekondigd, trad vorige week in werking.

Bazooka

Bedrijven die voor de coronacrisis gezond waren, moeten dat ook na de crisis zijn.
Alexander De Croo
Minister van Financiën

Eind maart werd parallel daarmee ook het garantiesysteem als een 'bazooka' in stelling gebracht, voor nieuwe overbruggingskredieten en kredietlijnen voor ondernemingen die het moeilijk hebben als gevolg van de coronacrisis. Maar omdat de exacte modaliteiten van het plan nog niet bekend waren, kwamen de bankiers vooralsnog niet over de brug met die extra hulplijnen.

Op het uitgebreide kernkabinet, de zogenaamde 'superkern', werd de regeling zaterdagvoormiddag goedgekeurd. Na het groen licht van de garantieregeling door de EU-Commissie is het nu aan de banken om ook die nieuwe kredietverlening op gang te trekken voor Belgische kmo’s en bedrijven.

Maximale looptijd

50 miljard
euro
Het Belgische bankengarantieplan bedraagt 50 miljard euro

Onder de garantieregeling vallen alle nieuwe kredieten en kredietlijnen met een maximale looptijd van 12 maanden die banken tot en met 30 september 2020 zullen verstrekken aan levensvatbare niet-financiële bedrijven, zelfstandigen en non-profit organisaties (exclusief herfinancieringskredieten), meldt De Croo.
 
Banken hebben de mogelijkheid om 15 procent nieuwe kredieten buiten de waarborgregeling te plaatsen. Op deze manier wordt vermeden dat bedrijven die niet getroffen zijn door de coronacrisis de vergoeding in het kader van de waarborgregeling moeten betalen.
 
De Nationale Bank van België en de Thesaurie zullen samen met Febelfin een systeem van monitoring opzetten om de garantieregeling evenals de engagementen van de financiële sector op te volgen. De regeling treedt retroactief in werking vanaf 1 april 2020.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud