Advertentie
Advertentie

Groen licht voor fiscale bazooka bedrijven

Federaal minister van Financiën Alexander De Croo. ©BELGA

Bedrijven die dit jaar in het rood gaan, zullen hun verliezen kunnen aftrekken van hun winst van 2019. Het kernkabinet is het eens geworden over de algemene principes van een fiscale bazooka.

Terwijl bij het begin van de coronacrisis vooral liquiditeitsproblemen opdoken, komt stilaan de solvabiliteit van veel bedrijven onder druk te staan. Federaal minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) is zich daar al heel lang van bewust, maar een oplossing uitdokteren lag niet voor de hand.

Staatsparticipaties zijn duur en moeten door Europa goedgekeurd worden. Bovendien moest een oplossing vooral bedrijven ten goede komen die voor corona gezond waren, geen ondernemingen die sowieso al geen grote toekomst hadden. Die oplossing is gevonden in twee fiscale maatregelen.

Ten eerste komt in de vennootschaps- en de personenbelasting een ‘carry back’, waarbij bedrijven en zelfstandigen hun verliezen van 2020 kunnen aftrekken van hun winst van 2019. Bedrijven kunnen daardoor hun voorafbetalingen terugvragen en zien hun belastingfactuur voor het inkomensjaar 2019 meteen getemperd.

Belastingparadijzen

Daarnaast kunnen bedrijven de komende drie jaar een zogenaamde wederopbouwreserve aanleggen ten belope van het verlies dat ze in 2020 leden. Het geld om het eigen vermogen weer op peil te brengen mag dan worden afgetrokken van de bedrijfswinsten van dit en de komende jaren. Daardoor moeten tijdelijk opnieuw minder belastingen worden betaald.

Alleen bedrijven die hun personeelsbestand op peil houden, komen in aanmerking. Concreet moet de loonmassa van 2020 minstens 85 procent van die van 2019 bedragen.

Aan deze maatregel zijn wel voorwaarden verbonden. Alleen bedrijven die hun personeelsbestand op peil houden, komen in aanmerking. Concreet moet de loonmassa van 2020 minstens 85 procent van die van 2019 bedragen.

Daarnaast zijn aan beide steunmaatregelen 'ethische' principes gekoppeld, nadat daarover in het parlement een deal werd gesloten tussen de regering en de linkse oppositiepartijen. Dat betekent dat bedrijven die de steun willen genieten, geen dividenden mogen uitkeren, geen kapitaalvermindering mogen doorvoeren, geen eigen aandelen mogen inkopen en geen transacties naar belastingparadijzen mogen doen zonder aantoonbare economische activiteit.

Wanneer de maatregelen ingaan, is nog niet duidelijk. ‘Er is nog een lange wetgevende weg af te leggen’, is te horen bij de regering. Uiteraard zal het niet alleen bij fiscale maatregelen blijven. Voor sommige essentiële bedrijven en sectoren overweegt de regering wel degelijk leningen toe te kennen of in het kapitaal te treden. Een ervan is Brussels Airlines, waarmee de onderhandelingen nog altijd lopen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud