Groen licht voor geheime operaties

Minister van Justitie Stefaan De Clerck

De Belgische inlichtingendiensten mogen voortaan in het geheim uw huis doorzoeken, valse bedrijven oprichten, uw telefoongesprekken afluisteren, e-mails en brieven onderscheppen, in computers binnenbreken en bankrekeningen en -kluizen uitpluizen. De honderden officieren van de staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst krijgen zelfs meer bevoegdheden dan de politie en het gerecht.

‘We zijn er klaar voor’, zegt Alain Winants, de chef van de staatsveiligheid. ‘We zullen de nieuwe methodes meteen toepassen. En als we ons werk goed doen, zal u daar niets van merken.’

De nieuwe wet op de ‘bijzondere inlichtingenmethoden’ wordt morgen van kracht, bevestigt minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). Dat was lange tijd onzeker. Een maand geleden waarschuwde het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert, nog dat de wet beter kon worden uitgesteld. Zo waren de uitvoeringsbesluiten nog niet gepubliceerd. En de commissie, die de nieuwe onderzoeksbevoegdheden dagelijks moet controleren, was nog niet samengesteld.

‘Dat laatste is nog altijd niet gebeurd’, geeft De Clerck toe. ‘Maar we hebben wel al voldoende kandidaten gevonden. Tot die benoemingen rond zijn, zal ik als minister van Justitie de taak van de commissie overnemen en groen licht geven voor de operaties van de inlichtingendiensten. Dat is natuurlijk een noodoplossing. Ik heb zeker niet de ambitie om dat lang te doen. Wat de uitvoeringsbesluiten betreft: die zal ik vrijdag laten goedkeuren door de ministerraad.’

Alles kan

De lijst met nieuwe bevoegdheden voor onze geheime diensten is behoorlijk lang. Behalve mensen vermoorden of verwonden, is zo goed als alles mogelijk. De diensten mogen woningen doorzoeken en er voorwerpen wegnemen zonder dat de eigenaars op de hoogte zijn. Ze mogen valse vennootschappen en verenigingen gebruiken als dekmantel en die daarna geruisloos weer opdoeken, wars van de wettelijke procedures.

Ze mogen binnenbreken in de computersystemen van alle mogelijke bedrijven en personen, behalve die van rechters. Ze mogen grasduinen in alle databanken van de overheid, zelfs die van de politie. En ook alle banken, telecomoperatoren en De Post moeten toegang verlenen tot hun databanken en netwerken. Anders riskeren ze een boete.

Wie het voorwerp was van zo’n operatie zal dat ten vroegste vijf jaar na datum vernemen. De meeste verregaande operaties, zoals het afluisteren van telefoongesprekken, mogen niet langer dan twee maanden duren.

Hoe verregaand de nieuwe bevoegdheden ook mogen lijken, alle andere inlichtingendiensten in de Europese Unie hebben ze al langer. ‘Voortaan kunnen we onze informatie veel beter verfijnen’, stelt Winants. ‘Nu we telefoonnummers kunnen traceren of gesprekken afluisteren, kunnen we onze informatie veel beter checken en dubbelchecken.’

Bij toezichthouder Comité I vindt men dat de wet beter was uitgesteld tot de controlecommissie effectief is samengesteld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud