Nog twee maanden doorbijten om normale leven voorzichtig op te pakken

Mensen mogen vanaf maandag weer buiten komen in groepjes van tien. ©BELGA

Tot einde april moeten activiteiten buiten worden gehouden, waarna vanaf mei ook het sociale leven binnen geleidelijk kan herstarten met de hulp van snel- en zelftests. Cafés en restaurants kunnen pas na een dik half jaar sluiting weer heropenen.

Buiten, buiten, buiten. Dat is de boodschap van premier Alexander De Croo (Open VLD) na een bijeenkomst van het Overlegcomité van federale en regionale topministers. 'Door buiten meer toe te laten - met een veel lager besmettingsrisico - willen we genoeg mentale weerbaarheid en zuurstof bieden om de coronaregels vooral binnen beter na te leven.'

Door buiten meer toe te laten, waar het besmettingsrisico lager is, willen we mentale weerbaarheid en de zuurstof bieden om de maatregelen vooral binnen beter na te leven.
Alexander De Croo
Premier

Vanaf maart

De belangrijkste versoepeling is dat mensen vanaf 8 maart met tien buiten mogen samenkomen. De anderhalvemeterregel en de mondmaskerplicht blijven wel onverminderd gelden. Begrafenissen mogen vanaf dan ook opnieuw met 50 mensen in plaats van 15. Kinderen en tieners mogen weer samen sporten of optrekken: tot 13 jaar met tien binnen of 25 buiten, tussen 13 en 18 jaar met tien buiten.

Vanaf 15 maart wordt het fysiek contactonderwijs uitgebreid. Daguitstappen met de klas worden ook weer mogelijk.

Vanaf april

Ten vroegste vanaf 1 april worden amateursport en georganiseerde bijeenkomsten buiten weer toegelaten met maximaal 10 man. Culturele activiteiten, events en erediensten mogen buiten met maximaal 50 man, met respect voor de afstandsregels en met mondmasker. Ook de pretparken mogen dan openen.

Alle scholieren uit het secundair onderwijs kunnen vanaf 19 april weer voltijds naar de klas. Ook jeugdkampen met overnachtingen mogen weer, tot en met 18 jaar en met maximaal 25 deelnemers. Iedereen moet voor en na het kamp worden getest.

Opvallend is dat het reisverbod verlengd wordt tot 18 april. De Belgen mogen dus ook tijdens de paasvakantie nog niet op reis in het buitenland. Er wordt wel een opening gelaten om reizen toch toe te laten als de cijfers gunstig evolueren.

Vanaf mei

Door beter weer en opgedreven vaccinaties moet het in mei echt gebeuren. De Croo: 'Het enige echte exitplan is het vaccinatieplan.'

Cafés en restaurants gaan op 1 mei weer open onder heel strenge voorwaarden. 'Van buiten in april gaan we weer meer proberen toe te laten binnen in mei. Daarvoor beginnen we met het massief inzetten van snel- en zelftests.' Die tests moeten ertoe leiden dat het sociale, economische en culturele leven zo goed als mogelijk kan hernemen. De avondklok - van middernacht tot vijf uur - blijft wellicht ook na mei nog van kracht.

Extra duwtje voor horeca

Vlaanderen geeft de cafés en restaurants tijdens de laatste twee maanden van de sluiting een extra financiële boost geven. Bedrijven die gedwongen gesloten zijn of minstens 60 procent omzetverlies rapporteren, krijgen nu 10 procent van die omzet. Er is een principeakkoord om de horecasteun op te trekken tot 15 procent. De bevoegde minister Hilde Crevits (CD&V) presenteert de regering volgende week een uitgewerkt voorstel. De federale regering heeft dan weer beslist de vrijstelling van sociale bijdragen voor 120 extra overuren te verlengen tot het begin van de zomervakantie

De timing voor de horeca was de grootste twistappel op het Overlegcomité. De MR lag lang dwars. De Franstalige liberalen vonden dat een en ander al mogelijk moet zijn tegen Pasen, of in de eerste twee weken van april.

De MR zag het niet zitten de horeca en de cultuursector pas rond 1 mei te heropenen.

Maar lang niet iedereen bleek daarvoor gewonnen. De Croo en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zijn bijzonder beducht om het kraantje te snel te openen. Met een bevolking die al op haar tandvlees zit, wil De Croo vermijden weer terug te moeten schakelen door te snel te willen gaan met de exit.

Het exitplan tot mei ligt vrij dicht bij het plan van het expertencomité GEMS. Dat kwam met een strategie voor versoepelingen. Daarin kwamen cafés en restaurants pas als laatste aan bod, na de buitenactiviteiten en de scholen. Ook al stond geen exacte datum in het rapport, de goede verstaander begreep dat de experts een heropening van de horeca voor 1 mei niet realistisch achten.

Op 26 maart is er een nieuw Overlegcomité. Daar worden - onder meer met een nieuw GEMS-rapport - de coronaregels weer onder de loep genomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud