Advertentie

Groen licht voor recordschikking Omega Diamonds

©AFP

De minnelijke schikking van 160 miljoen euro die de tien verdachten in het dossier van Omega Diamonds sloten met de Bijzondere Belastinginspectie en het Antwerpse parket, is maandag door de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) goedgekeurd.

De KI bevestigt daarmee een eerdere beschikking van de raadkamer, waartegen klokkenluider David R. beroep had aangetekend. Tenzij die laatste alsnog cassatieberoep aantekent, is dit de definitieve bevestiging voor de grootste minnelijke schikking ooit in ons land.

Omega Diamonds had tussen 2003 en 2008 voor 2,28 miljard euro aan Angolese en Congolese diamanten ingevoerd. De steentjes passeerden eerst langs firma's in Genève of Dubai, waar ze verhoogd werden in waarde en er nieuwe facturen werden opgesteld. De diamanten kregen ook andere Kimberly-certificaten waarop de herkomst niet vermeld werd. Op basis van die valse documenten werden ze dan ingevoerd. Ex-werknemer David R. lichtte het gerecht in.

Na afloop van het onderzoek opteerde het openbaar ministerie ervoor om aan de tien in verdenking gestelden een minnelijke schikking aan te bieden, op voorwaarde dat ze de Belgische fiscus volledig vergoedden en dit zowel wat de uitstaande fiscale schuld betrof, als de belastingverhoging en de nalatigheidsinteresten.

De raadkamer keurde de minnelijke schikking en het verval van de verdere strafprocedures op 23 juni 2014 goed. De burgerlijke partijstelling van David R. werd onontvankelijk en ongegrond verklaard. Hij tekende daartegen beroep aan, maar ving bot bij de KI, want die bevestigde maandag de beschikking van de raadkamer. De minnelijk schikking wordt daardoor definitief, tenzij David R. cassatieberoep aantekent.

Los van de minnelijke schikking, is er nog de zaak die Douane & Accijnzen aanspande tegen Omega Diamonds. Zij eisen voor de correctionele rechtbank een bedrag van minstens 4,6 miljard euro, maar die zaak is nog lopende.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud