Groen licht voor 'whereabouts' in bouwsector

De federale ministerraad heeft vrijdag groen licht gegeven aan het wetsontwerp voor de invoering van een elektronische aanwezigheidsregistratie op bouwwerven.

Vanuit de bouwsector klonk deze week nog forse kritiek op de plannen. De minister van Werk, Monica De Coninck, en de staatssecretaris voor Fraudebestrijding, John Crombez, beloven 'in nauw overleg' na te gaan welk systeem het best kan worden uitgewerkt.

Eén op de vijf ernstige arbeidsongevallen gebeurt nog steeds in de bouwsector. In het verleden doken echter incidenten op waarbij de slachtoffers aan hun lot werden overgelaten, omdat ze in het zwart werkten. Er kon ook moeilijk worden nagegaan in opdracht van wie ze op de werf aan het werk waren. 'Om de veiligheid te verhogen is het daarom van groot belang dat iedereen aanwezig op de werf gemakkelijk geïdentificeerd kan worden', argumenteren De Coninck en Crombez (beide sp.a).

Tegelijk moet het de strijd tegen sociale en fiscale fraude helpen opdrijven.

Concreet zal elke aanwezige op bouwwerven groter dan 1.000 m2 - werknemers en zelfstandigen, Belgen en buitenlanders - dagelijks op een nog te bepalen wijze geregistreerd moeten worden. De lijst moet meteen ook doorgestuurd worden naar een overheidsdatabank. Gebeurt dat niet, dan dreigen sancties voor bouwdirectie, aannemers, onderaannemers en de werkenden zelf. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud