Advertentie

Groen: 'Onbegrijpelijk dat kernuitstap ter discussie staat'

Groen hekelt dat de kernuitstap weer ter discussie staat. ©Photo News

Groen zegt het 'onbegrijpelijk' te vinden dat de onderhandelaars van de Zweedse coalitie de kernuitstap opnieuw ter discussie stellen. 'De oude kerncentrales zijn het probleem, niet de oplossing van de Belgische stroomvoorziening'.

Verschillende partijen aan de onderhandelingstafel formuleren voorstellen in de richting van een verlenging van sommige centrales of de bouw van een nieuwe centrale. Zo'n evolutie zou de toekomst van kernenergie in ons land weer hertekenen. De kernuitstap, waartoe in 2003 werd besloten, komt zo weer op de helling. 

Groen zegt het 'onbegrijpelijk' te vinden dat die kernuitstap opnieuw ter discussie staat. 'De oude kerncentrales zijn het probleem, niet de oplossing van de Belgische stroomvoorziening. Ze zijn onflexibel, vertonen steeds meer problemen en het kost ook veel geld om hen op te lappen', stelt federaal fractieleider Kristof Calvo. 

Het uitstellen van de kernuitstap maakt bovendien alternatieven 'het leven moeilijk', aldus Calvo. Groen wil dat er een Energiepact komt met de focus op hernieuwbare energie. Energiebesparing moet ook de basis leggen voor een zekere, betaalbare en duurzame energietoekomst, vindt Groen. 

De bouw van een nieuwe kerncentrale ligt eveneens op de Zweedse tafel, wat bij Groen ook op afkeuring kan rekenen. 'Een nieuwe kerncentrale is economische science-fiction, een fantasietje van de rechtse partijen. De energiesector zelf gaat zo'n centrale niet bouwen, tenzij er massa's belastingsgeld op tafel komen qua ondersteuning'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud