Advertentie

Groenen en PS zeggen 'njet' tegen woonstbetredingen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi. ©BELGA

Een eerste poging van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) om beweging te krijgen in het terugkeerbeleid voor uitgeprocedeerde asielzoekers stoot op een njet van de groenen en de PS. De liberalen en Vooruit zijn wel mee.

Asiel en Migratie is een ongemeen belangrijk departement voor CD&V. In de vorige regeringen groeiden Maggie De Block (Open VLD) en Theo Francken (N-VA) uit tot politieke sterren vanwege hun potige communicatie. Voor een partij die nog 10 procent scoort in de peilingen, is het dus cruciaal dat Sammy Mahdi kan scoren met zowel communicatie als realisaties. Want de pijnlijke realiteit is nog altijd dat hooguit twee op de tien uitgeprocedeerde asielzoekers effectief het land verlaten, als ze daartoe het bevel krijgen. Het Vlaams Belang houdt niet op dat te benadrukken. En volgens Francken is een solide asielbeleid alleen mogelijk door geen asiel toe te kennen bij illegale migratie.

Voor de MR en Vooruit gaat Sammy Mahdi zelfs wat te ver als hij het verbod om kinderen op te sluiten in de wet wil verankeren.

Mahdi zit dus in een lastig parket. Om resultaten te boeken moet hij de groenen meekrijgen, die zich in de vorige legislatuur met hand en tand verzetten tegen voorstellen als het opsluiten van kinderen in gesloten centra of woonstbetredingen om uitgeprocedeerden die weigeren te vertrekken op te pakken. De framing waarin de wet op de woonstbetredingen in de vorige legislatuur terechtkwam, als zouden mensen die illegalen onderdak geven zelf opgepakt worden, deed in 2018 zelfs de MR van premier Charles Michel naar adem happen. Het wetsontwerp van de N-VA en CD&V werd afgevoerd.

Mahdi werkte de voorbije maanden in relatieve stilte aan een pakket maatregelen om via een 'aanklampend beleid' het terugkeerbeleid effectiever te maken zonder de groenen te bruuskeren. Via op te richten regionale centra zouden de gemeenten ontlast worden bij het opvolgen en begeleiden van uitgeprocedeerde asielzoekers. Mahdi was zelfs bereid het verbod om kinderen op te sluiten in de wet te verankeren, om de groenen gunstig te stemmen. Maar hij kwam wel tot de conclusie dat woonstbetreding het allerlaatste redmiddel moet kunnen zijn als iemand al herhaaldelijk manifest geweigerd heeft aan een terugkeer mee te werken.

Onder het mom van een ‘aanklampend’ beleid problematische Zweedse voorstellen via de achterdeur Vivaldi proberen binnen te smokkelen? Nee, bedankt.
Meyrem Almaci
Voorzitster Groen

Volgens Mahdi biedt het regeerakkoord ook die marge. Daarin staat letterlijk dat maatregelen kunnen worden genomen om de repatriëring mogelijk te maken van wie elke medewerking weigert. Het plan was dat vrijdagochtend in alle sereniteit te bespreken met de top van de federale regering. Maar de sereniteit werd doorprikt door een lek in Het Laatste Nieuws. Nog geen twee uur na de publicatie schoten Groen-voorzitster Meyrem Almaci en Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet het al af. 'Onder het mom van ‘aanklampend’ beleid problematische Zweedse voorstellen via de achterdeur Vivaldi proberen binnen te smokkelen? Nee, bedankt', tweette Almaci. Tegen de middag volgde ook PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne.

Daarmee is het vier tegen drie in de Vivaldi-coalitie. Open VLD, de MR en Vooruit zijn wel mee met CD&V. Sterker: de Franstalige liberalen en de Vlaamse socialisten vinden dat Mahdi wat te ver gaat met het in de wet verankeren van het verbod om kinderen op te sluiten. 'Kinderen scheiden van hun ouders is ook een slechte optie.'

Volgens de woordvoerder van premier De Croo (Open VLD) is de bespreking op het kernkabinet constructief verlopen, ondanks de straffe verklaringen op Twitter. 'De besprekingen gaan verder.' In de coalitie wordt echter niet verwacht dat de groenen nog toegeven. Door de recente hoofddoekenrel met Georges-Louis Bouchez (MR) zitten de migratiethema's opnieuw in een politieke snelkookpan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud