Groenen willen rampenplan voor asielproblematiek

Groen! en Ecolo vragen dringend een rampenplan om de asielproblematiek aan te pakken, waarbij de minister van Binnenlandse Zaken en de provinciegouverneurs gebouwen kunnen opeisen als opvangplaats.

 

Op dit moment leven in België zo'n 7.000 asielzoekers zonder opvangplaats gewoon op straat. De federale regering plant bijkomende plaatsen in leegstaande kazernes, maar dat doet Groen! -senatrice Freya Piryns af als "aankondigingsbeleid".

Als structurele oplossing denken Groen! en Ecolo aan een kortere, coherentere en humanere procedure. "Het moet op zes maanden kunnen", verduidelijkte Piryns in De Ochtend (Radio 1). De verstrengingsmaatregelen die nu "ad hoc" worden voorgesteld, ziet ze niet zitten.

Volgens de groenen kan een humanere aanpak al veel zoden aan de dijk brengen. Concreet willen ze - naar analogie met Zweden en Australië - asielzoekers meteen zeer gericht en individueel gaan begeleiden. Daar zullen extra mensen voor nodig zijn, "maar dat gaat zichzelf ook wel terugverdienen als de procedure sneller gaat", verwacht Piryns.

Tot slot wil Groen! sterker inzetten op de lokale opvanginitiatieven (LOI's). De partij dient een wetsvoorstel in dat elk OCMW verplicht met zo'n LOI te starten, gecombineerd met een spreidingsplan. Samen met de voorstellen van andere partijen zal dat eerstdaags besproken worden binnen de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud