Advertentie

Groepje betogers viseert Voka en N-VA

©BELGA

De vakbonden staken vandaag uit protest tegen de besparingsdrang van de overheid. Al zegt Voka dat in 77 procent van de bedrijven iedereen aan het werk is. Rond de middag kwam het tot enkele incidenten met betogers bij de kantoren van N-VA en Voka.

De impact van de staking vandaag is veel groter dan die tijdens de provinciale stakingen de voorbije weken. De scholen en de zorgsector staken voor het eerst echt mee. Door de staking van Belgocontrol blijven de luchthavens van Zaventem en Charleroi dicht. Het openbaar vervoer ligt helemaal stil.  

Maar toch is in 77 procent van de bedrijven iedereen aan het werk, zegt Voka. Dat blijkt uit een bevraging die de werkgeversorganisatie deed bij ruim 1.400 bedrijven. 'Het zijn vooral de grotere bedrijven die de impact van de staking voelen', klinkt het.

‘Groot succes’

Nog volgens Voka zijn ruim zeven op de tien bedrijven gewoon bereikbaar. Ongeveer 20 procent meldt hinder bij de toegang tot het bedrijventerrein. Bij slechts 4 procent staat een stakingspost aan de poorten. 

Bij de vakbonden wordt toch gesproken van een groot succes. Er staan nu veel meer piketten opgesteld bij industrieterreinen dan bij de regionale stakingen het geval was. 'Er is nog nooit zo'n sterke staking geweest', aldus Marie-Hélène Ska, de nummer twee bij het ACV. 'De regering moet stoppen met te herhalen dat het regeerakkoord een bijbel is', zegt Ska. 'Ze moet rekening houden met de realiteit waarin de werknemers zich bevinden.' 

Traangas

Over het algemeen verliep de staking vrij kalm, al kwam het rond de middag toch tot enkele incidenten bij het hoofdkwartier van de N-VA in Brussel. Dat werd door stakers met eieren bekogeld. Ook het kantoor van werkgeversorganisatie Voka wat verderop moest eraan geloven. De groep betogers bestond voornamelijk uit leden van de socialistische vakbond.

‘Onze agenten hebben een stevige dosis eieren over zich gekregen’, zegt politiecommissaris Ilse Van de Keere. Even kwam het tot schermutselingen toen enkele betogers door de wegversperring de perimeter probeerden binnen te dringen. De politie moest traangas gebruiken. Er zouden geen gewonden gevallen zijn en de gebouwen zouden geen schade hebben opgelopen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud