Grondwetspecialisten eisen coronawet

Premier Alexander De Croo in een coronaveilige Kamer. Volgens professoren moet de regering van de Kamer met een coronawet een duidelijker mandaat krijgen in de strijd tegen de pandemie. ©Photo News

Een groep ­professoren uit felle kritiek op de ­regering én op de Raad van State, die volgens hen te makkelijk de wettelijke basis voor de ­coronamaatregelen goedkeurde.

De regering eigent zichzelf te veel macht toe bij het bestrijden van de coronapandemie. Ze moet voor de verregaande beslissingen die ze neemt een duidelijk mandaat krijgen van het parlement en op dit moment heeft ze dat niet.

Dat zegt een groep professoren maandag in een opiniestuk in De Standaard. Ze eisen ze dat er - zoals in Nederland - een coronawet komt, die het wettelijke kader moet vormen voor de coronamaatregelen.

'De grondwet wil dat het parlement zelf beslist over ingrijpende beperkingen op grondrechten. De wet­geving waarop de regering zich beroept, was helemaal niet bedoeld voor de langdurige en drastische inperkingen die we nu kennen. Toch blijft de regering koppig verdergaan met het ministerieel besluit', klinkt het.

De initiatiefnemers van de brief zijn de professoren Patricia Popelier en Catherine Van De Heyning (UAntwerpen). Tal van prominente Nederlands- en Franstalige academici schaarden zich achter de oproep, onder wie Eva Brems, Koen Lemmens, Stefan Sottiaux, Hendrik Vuye en Jogchum Vrielink.

Raad van State

Een politierechter in Charleroi en het Brusselse hof van beroep stelden de wettelijke basis van de maatregelen al ter discussie. Maar de Raad van State, de waakhond van de uitvoerende macht, gaf de regering vrijdagavond in een arrest bij hoogdringendheid gelijk.

Die goedkeuring noemen de grondwetspecialisten 'verontrustend'. De beleidslijn van de Raad is duidelijk, klinkt het: 'We leggen de regering geen strobreed in de weg. Zelfs als dat ten koste gaat van de grondwet en de democratische rechtsstaat.'

Stresstest voor democratie

In een interview met De Tijd noemde grondwetspecialist Stefan Sottiaux in september de coronacrisis nog een stresstest voor onze democratie, omdat waakzame burgers nu hun veiligheid moeten afwegen tegen hun grondrechten.

'Ik verbaasde me over het grote gemak waarmee alles aanvaard werd, over de traagheid waarmee vanuit de media kritiek kwam en over de manier waarop die kritiek werd weggezet', zei Sottiaux toen. 'Je bent geen lobbyist als je het overdreven vindt dat mensen niet naar hun tweede verblijf mogen. Je komt als waakzame burger ook op voor de burgerrechten zelf.’

Loopje

In een opiniestuk op 22 oktober stelde ook Karin Verelst, onderzoekster aan de Vrije Universiteit Brussel, al dat de regering een loopje neemt met de grondwet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud