Advertentie
Advertentie

'Groot politicus, Vlaming, Belg en Europeaan'

Foto Belga ©BELGA

In de Gentse Sint-Baafskathedraal is Wilfried Martens begraven. Tal van binnen- en buitenlandse prominenten woonden de plechtigheid bij. Op en rond het Sint-Baafsplein volgden enkele honderden geïnteresseerden de plechtigheid op een groot scherm.

Wilfried Martens kreeg een staatsbegrafenis. Daarom werd de plechtigheid voorafgegaan door een militair eerbetoon. Zo speelde de muziekkapel van het leger voor de start van de kerkdienst onder meer de Brabançonne.

De plechtigheid werd bijgewoond door een vertegenwoordiger (vleugeladjudant) van de koning. De koning zelf woont nooit staatsbegrafenissen bij.

Groot politicus

In zijn welkomstwoord noemde bisschop Luc Van Looy Martens 'een groot politicus, een Vlaming, een Belg, een Europeaan'. Nadien las de bisschop ook enkele persoonlijke boodschappen van de drie kinderen en twee kleinkinderen van Martens voor. Zo verwees een van de kinderen naar de leuze van Martens, 'luctor et emergo' (ik worstel en ik kom boven).

Zanger Johan Verminnen zong vervolgens 'Laat me nu toch niet alleen'. Dat gebeurde op verzoek van weduwe Miet Smet.

Merkel

Later tijdens de uitvaartdienst namen achtereenvolgens CD&V-voorzitter Wouter Beke, oud-premier Jean-Luc Dehaene, interim-EVP-voorzitter Joseph Daul, Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso, Europees president Herman Van Rompuy, Duits bondskanselier Angela Merkel, premier Elio Di Rupo en ex-premier Yves Leterme het woord.

De sprekers loofden Martens vooral als geëngageerd Vlaming, Belg en Europeaan. CD&V-voorzitter Wouter Beke verwees naar de beroemde slagzin van Martens: 'het is toch evident'. 'Martens was zelf evident', zei Beke. 'Voor een hele generatie was hij even vanzelfsprekend als de Belgische frank of koning Boudewijn. Niemand was in de moderne geschiedenis van ons land langer premier dan hij.'

Dehaene

Jean-Luc Dehaene omschreef Martens als een man 'die met een ongelofelijk doorzettingsvermogen consequent zijn jeugdidealen bleef nastreven', en 'met een groot plichtsbesef en verantwoordelijkheidszin'. Martens heeft zowel België als Europa 'on the right track' gezet, aldus de oud-premier.

'Martens was een grote Europeaan', stelde ook interimvoorzitter van de EVP, Joseph Daul. 'Hij was de man van de dialoog en het overleg.' Daul gaf aan dat hij met de EVP een stichting Wilfried Martens wil oprichten.

Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso noemde Martens 'werkelijk een groot staatsman van Vlaanderen, België en Europa'. 'Europa heeft een man van sterke overtuigingen en solide waarden verloren. Hij zal altijd herinnerd worden omdat hij mensen samenbracht om een consensus te vormen, zowel in zijn land als in Europa.'

Merkel

Duits bondskanselier Angela Merkel zei dat ze 'een vertrouweling en politieke vriend' is verloren en dat Martens een soort 'politieke vader' is geweest voor de EVP-fractie.

Volgens Merkel was de politiek van Martens erop gericht 'mensen samen te brengen en te verzoenen' vertrekkend van waarden zoals vrijheid, solidariteit en tolerantie.

Di Rupo

Federaal premier Elio Di Rupo loofde Martens als een 'staatsman die zijn stempel op de geschiedenis heeft gedrukt'. Volgens Di Rupo heeft Martens aangetoond dat het mogelijk is om overtuigd 'Vlaming, Belg en Europeaan te zijn'.

De premier bekende ook dat Martens hem tijdens de politieke crisis in 2010-2011 heeft 'aangemoedigd'. 'Ik ben hem daar nog altijd dankbaar voor.'

Ex-premier Yves Leterme tot slot drukte vooral zijn dankbaarheid uit en noemde Martens 'een man van het volk, oprecht bekommerd, dienstbaar en loyaal'. Leterme citeerde ook de Engelse dichter John Donne: 'No man is an island, Entire of itself, Every man is a piece of the continent, A part of the main'.

Volkslied

De uitvaart werd afgesloten met de afscheidsritus waarbij bisschop Luc van Looy de lijkkist bewierookte en met wijwater besprenkelde. Na een laatste gebed speelde de organist achtereenvolgens nog het Europese, het Vlaamse en het Belgische volkslied.

Op de tonen van 'In Paradisum' en onder applaus van de aanwezigen werd de kist ten slotte naar buiten gedragen.

Oud-premier en minister van staat Wilfried Martens overleed op 9 oktober 2013 op 77-jarige leeftijd. Martens leidde tussen 1979 en 1992 negen Belgische regeringen en bouwde daarna een Europese carrière uit met het langdurig voorzitterschap van de Europese Volkspartij (EVP) als bekroning.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud