Grootste centrale ACV schiet loonakkoord af

©BELGA

De LBC, de grootste speler binnen de christelijke vakbond ACV, heeft het eerder gesloten sociaal akkoord nipt afgewezen.

De christelijke vakbond ACV schoof enkele weken geleden 10 februari naar voren als dé dag waarop duidelijk moet worden of er een vervolg wordt gebreid aan de hete herfst. Zo’n 300 militanten van de bond buigen zich dinsdag over het sociaal akkoord dat voorzitter Marc Leemans met de werkgeversorganisaties afsloot over hogere lonen en uitkeringen. Ook bespreken ze de door de regering-Michel gemaakte openingen over een taxshift.

In tegenstelling tot bij de socialistische vakbond ABVV is een stemming over een loonakkoord bij het ACV normaal gesproken louter een formaliteit. Nog nooit is een voorzitter van de christelijke vakbond daarover door zijn achterban teruggefloten. Maar deze keer zijn er heel wat twijfels. Zo heeft bediendecentrale LBC, de grootste speler binnen het ACV, het akkoord nipt afgewezen.

Het beleid van de regering-Michel is zodanig asociaal dat we het gewoon niet kúnnen pikken.
Ferre Wyckmans (LBC)
Algemeen secretaris bediendecentrale LBC

Tegenstand Franstalig België

‘Het beleid van de regering-Michel is zodanig asociaal dat we het gewoon niet kúnnen pikken. Zelfs met alle goede maatregelen uit het vergelijk wordt het regeringsbeleid onvoldoende gecompenseerd’, zegt Ferre Wyckmans, de algemeen secretaris van de LBC. Hij wijst er bovendien op dat degenen die wél voorstemden dat vooral deden uit angst dat de regering het loonakkoord na een nee van het ACV niet zal uitvoeren.

De gevolgen van het njet van de LBC zijn beperkt, want het verschil tussen de ja- en de nee-stemmers was zo klein dat de centrale dinsdag bij de stemming over het sociaal akkoord zowel zal voor als tegenstemmen. Maar het toont wel dat de vergadering dinsdag geen wandeling door het park wordt.

Geen enkele andere vakcentrale wilde gisteren reageren, maar zeker vanuit het CSC, de Franstalige vleugel van de vakbond, wordt heel wat tegenstand verwacht. In Wallonië wordt het regeringsbeleid veel minder gedragen dan in Vlaanderen en is de aangekondigde indexsprong nog altijd niet verteerd.

Nieuwe acties

Zelfs als het ACV het akkoord goedkeurt, volgen er mogelijks acties. ‘Het sociaal akkoord dekt enkel de inhoud van het akkoord’, zegt Wyckmans. ‘We zullen blijven protesteren tegen de indexsprong en we blijven drukken opdat er een taxshift komt waarbij de breedste schouders meer lasten dragen.’

Bovendien kan het ACV met nieuwe acties vermijden dat het vakbondsfront in stukken uiteenvalt. Ook de socialistische vakbond ABVV, die het sociaal akkoord eerder afschoot, houdt dinsdag intern beraad. De vraag is of de bond opnieuw actie gaat voeren en welke vorm die acties zullen aannemen. Binnen het ABVV is te horen dat ze zich wél willen afstemmen op het ACV.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud