Grote btw-hervorming voor vastgoedontwikkelaars blijft uit

©HollandseHoogte

Er komt dan toch geen btw-revolutie voor de projectontwikkelaars. De hervorming, die deze zomer was aangekondigd, strandt om budgettaire redenen. De vastgoedsector is ontstemd.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) kondigde deze zomer een grote hervorming aan die de vastgoedpromotoren positief onthaalden. Vanaf volgend jaar zouden ze aan professionele huurders kunnen verhuren onder het btw-stelsel. Dat zou voor de projectontwikkelaars een aanzienlijke kostenbesparing betekenen. Voortaan zouden ze de btw betaald aan de aannemer voor de bouw of de renovatie van een kantorencomplex in aftrek kunnen brengen. Nu moeten de ontwikkelaars zich in allerlei bochten wringen om de btw te recupereren.

Maar de hervorming komt er toch niet. Volgens onze informatie raamde minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) het kostenplaatje op zo’n 300 tot 400 miljoen euro per jaar, terwijl de federale overheidsdienst Financiën de budgettaire impact op 19 miljoen euro had geschat.

De Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) reageert ontstemd. ‘Veel van onze leden hebben hun projecten uitgesteld tot 2018 omdat deze hervorming was beloofd’, zegt afgevaardigd bestuurder Olivier Carrette. ‘De btw-hervorming zou nieuwe investeerders hebben aangetrokken en de werkgelegenheid ten goede zijn gekomen. Dit is een gemiste kans.’

De projectontwikkelaars struikelen vooral over de rechtsonzekerheid. ‘De regering blaast warm en koud. Dit is nefast voor het investeringsklimaat’, aldus nog Carrette.

De vastgoedpromotoren moeten dus verder een beroep doen op andere constructies om de btw te recupereren, zoals onroerende leasing. ‘Maar dat is niet altijd eenvoudig’, zegt Bart Buelens, tax consultant bij EY. ‘Bij onroerende leasing moet de verhuurder de huurder een aankoopoptie bieden en is hij gebonden aan een looptijd van 15 jaar.’

Het enige wat van de aangekondigde hervorming overeind blijft, is een detail. Bij de verhuring van opslagruimtes kunnen de bijbehorende kantoren vanaf begin volgend jaar met btw worden verhuurd. Althans als de oppervlakte of het volume van dat kantoor niet meer dan 50 procent van de totale oppervlakte of het volume bedraagt. In alle andere gevallen zullen de vastgoedpromotoren de btw betaald aan de aannemer verder doorrekenen in de huurprijs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud