Grote schoonmaak op til in vastgoedimperium NMBS

De regering laat het vastgoed van de NMBS onder de loep nemen. ©Photo News

De consultant PwC maakt op verzoek van de federale regering een inventaris op van het vastgoed van de spoorwegmaatschappij NMBS. Hij moet voorstellen doen om een deel van die portefeuille tegen de best mogelijke voorwaarden te verkopen.

De NMBS is de grootste publieke vastgoedeigenaar van ons land. In de portefeuille van de spoorwegmaatschappij zitten 1.774 gebouwen en 14.530 terreinen, goed voor een totale oppervlakte van respectievelijk 2 miljoen en 58 miljoen m². De eigendommen bevinden zich vaak in stadscentra, in de omgeving van stations.

Een aantal eigendommen bevinden zich op toplocaties, in het bijzonder in de buurt van het Zuidstation en het Noordstation in Brussel. Sectorkenners schatten dat de vastgoedportefeuille van de NMBS tot 20 miljard euro waard kan zijn. In dat bedrag zitten ook de gebouwen en terreinen die de spoorwegmaatschappij gebruikt om haar kernactiviteiten uit te oefenen.

20 miljard
De NMBS bezit 1.774 gebouwen en 5.800 hectare grond. Sectorkenners schatten de waarde op 20 miljard euro.

De NMBS kan wel wat gebouwen en terreinen missen. Met minder personeel en meer telewerk heeft de spoorwegmaatschappij minder ruimte nodig. Ze denkt er trouwens al langer over haar centrale diensten te hergroeperen. Maar verkopen zal niet vanzelf gaan. Heel wat NMBS-terreinen zijn vervuild en moeten eerst worden gesaneerd. In sommige gevallen dreigen de saneringskosten hoger op te lopen dan wat een verkoop kan opbrengen.

Voor de gebouwen denkt federaal minister van Transport en Mobiliteit François Bellot (MR) in de eerste plaats aan publieke kopers, zoals gemeenten. ‘Als zij passen, kunnen we ons tot de privésector richten.’

Bellot wil de opbrengst van de vastgoedverkoop gebruiken voor de afbouw van de NMBS-schuld. Die is al jaren een molensteen rond de nek van de federale regering. De netto financiële schuld van de NMBS bedroeg eind vorig jaar 2,98 miljard euro.

De vastgoedsector reageert afwachtend. ‘Er is al zoveel gezegd en beloofd’, stelt een grote speler. Over de terreinen het Zuidstation wordt al jaren gediscussieerd: wat mag en wat mag niet? Dossiers zitten al jaren muurvast.

De raad van bestuur van de NMBS beschikt al over de eerste resultaten van de grootschalige audit van PwC. Tegen eind dit jaar volgen de gedetailleerde conclusies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud