Gunstig fiscaal regime voor diamant splijt regering doormidden

John Crombez toont zich allerminst een fan van de karaattaks.

Het plan van minister van Financiën Koen Geens om een fiscaal gunstig regime uit te werken voor de diamantsector verdeelt de regeringspartijen. De socialisten zijn tegen, Open VLD en N-VA kunnen zich vinden in het CD&V-plan.

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) staan lijnrecht tegenover elkaar in het dossier van de 'karraattaks'. Geens werkt, zo vernam De Tijd, aan een plan om een gunstiger belastingsregime uit te werken voor de diamantsector. De sector is daar vragende partij voor, omdat zij het nu vaak moet afleggen tegen fiscaal gunstigere oorden, zoals de Verenigde Arabische Emiraten. 

Daarom wil Geens niet langer de winst van diamantairs belasten, maar een procent van de omzet. Dat kan rechtszekerheid bieden, maar haalt ook de belastingsdruk voor diamantairs naar beneden. Open VLD steunt dat idee. 'De winstmarges in de diamantsector staat onder druk. Er moet iets gebeuren om de sector in België te houden. Een volledige vrijstelling van belasting is niet mogelijk. Daarom biedt de karaattaks een oplossing, want het is een transparant en vlot systeem', aldus Open VLD-Kamerlid Willem-Frederik Schiltz. 

Maar de socialisten leiden het verzet met grote trom. 'Onbespreekbaar', veegt Crombez het voorstel van tafel. 'Een beetje verkiezingskoorts kan, maar je moet niet beginnen ijlen. Durven ze echt voorstellen diamantairs een belastingsverlaging te geven, betaald door een verhoging van de btw en prijs van de brandstof?'

Crombez hekelt het voorstel en verwijst daarbij naar recente fraudezaken. 'Dit is een sector met goede en slechte bedrijven, waarbij sommige rotte appels de schatkist voor honderden miljoenen oplichten'. Ook de PS is tegen. 'Deze sector, die al tal van voordelen geniet, heeft meermaals getoond dat ze weinig aandacht heeft voor haar bijdrage aan de Belgische samenleving'. 

De N-VA ziet haar kans en reikt CD&V en Open VLD de hand voor een wisselmeerderheid. 'De diamantsector levert een hoge toegevoegde waarde en veel tewerkstelling, we willen graag dat ze in Vlaanderen blijft'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud